AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećali su da će održati žestok pritisak na Severnu Koreju sve dok Pjongjang ne odustane od svog programa nuklearnog naoružanja, rekao je ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono.

- U potpunosti smo se saglasili da nećemo nikad prihvatiti Severnu Koreju koja ima nuklearno oružje - rekao je Kono novinarima nakon razgovora sa diplomatama G7 u Torontu, prenosi TASS.

Novinska agencija Severne Koreje u subotu je izvestila, citirajući lidera te zemlje, Kima Džonga Una, da je Pjongjang obustavio nuklearne probe i pridružio se globalnom procesu nuklearnog razoružavanja u skladu sa svojom novom strategijom za ekonomski razvoj.

- Mi smo se usaglasili u stavu da (Pjongjang) nije pomenuo odustajanje od nuklearnog programa (Severne Koreje) - istakao je Kono. On je ipak primetio da je u poređenju sa dosadašnjim ponašanjem Severne Koreje, ovo jedan korak napred.

- Mi ga pozdravljamo kao pozitivan korak -  rekao je japanski šef diplomatije. Severna Koreja je saopštila 1993. godine da istupa iz Sprorazuma o neširenju nuklearnog oružja, a završila je svoje istupanje iz njega u januaru 2003. godine i do danas je izvela šest nuklearnih testova. Grupu sedam čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Japan, Italija, Kanada i Nemačka.

#Nuklearno oružje

'