AKTUELNO

Jedinstvo država-članica Evropske unije (EU) u naporima da Unija zaštiti strateške i ekonomske interese u Iranu nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz međunarodnog sporazuma s tom zemljom je neupitno, izjavila je danas u Briselu šefica evopske diplomatije Federika Mogerini.

Mogerini je rekla posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU da države-članice intenzivno koordinišu napore u cilju zaštite investicija evropskih preduzeća koja su "legitimno angažovana u Iranu" tokom protekle tri godine od kada je postignut nuklearni sporazum.

Poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič je međutim rekao da se Poljska protivi bilo kakvim merama EU koje bi oslabile sankcije SAD.

SAD su se povukle iz sporazuma početkom maja i nameravaju da uvedu oštre sankcije Iranu dok evropske zemlje i Teheran navode da su rešeni da rade zajedno na tome da se spase sporazum.

Fedrika Mogerini je istakla da EU nije motivisana profitom u pokušaju da održi sporazum.

- Za nas, ovo nije samo ekonomski interes. U pitanju je bezbednosni interes - rekla je Mogerini.

Ipak, Mogerini je rekla da EU s američkim predsednikom Donaldom Trampom deli "neke brige" kada su u pitanju uloga Irana na Bliskom istoku i balistički raketni program.

- Prva briga koju delimo odnosi se na mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje - rekla je Federika Mogerini, dodavši da je "pridržavanje sporazuma najbolji način da se to spreči".

Mogerini je takođe rekla da najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pokazuje da Iran i dalje ostaje ispod maksimalnog nivoa na koji može da obogati uranijum i izgleda da ispunjava druge obaveze.

Sporazum s Iranom su 2015. godine potpisali šest svetskih sila - SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

#EU

#Ministri

'