AKTUELNO

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini povodom Dana Evrope kaže da je Evropska unija danas potrebnija nego ikada kako svojim građanima tako i svojim partnerima u svetu.

- Mi smo tu i da ispratimo naše prijatelje sa Zapadnog Balkna na njihovom putu ulaska u Uniju - poručila je Mogerini.

Mogerini je u video izjavi povodom 9. maja, Dana Evrope, poručila i da je u današnjem svetu EU potrebna svojim građanima kojima su želje ekonomski rast, poslove, bezbednost, nove mogućnosti i prava.

Ona je dodala da samo ujedinjena EU može da odgovori na na neke proriteta građana Evrope kao što su trgovina, migracije, borba protiv terorizma.

- Naši građani dobro znaju da se danas u svetu suočavamo sa ekonomskim gigantima i kontinentalnim slilama. Zato i mi moramo da budemo gigant kako bi se suočili sa izazovima i iskoristili potencijalne mogućnosti - poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Mogerini naglašava da je u današnjem svetu EU potrebna i svim njenim partnerima, onima koji žele da "konstruktivo sarađuju, jačaju multilateralizma, mir, održivi razvoj, slobodnu i fer trgovinu, ljudska prava i demokratiju".

- Ove godine Dan Evrope nije samo proslava, već i kolektivna posvećenost investiranju u našu Uniju kako bi ona bila funkcionalna i donela rezultate za nas i ostatak sveta ' naglasila je ona.

Rezultati se postižu kada se radi zajedno i tako se gradi Evropa koja, ujedinjujući snage, radi na bezbednosti njenih građana i miru u regionu, ističe se u poruci.

- Mi pratimo naše prijatelje sa Zapadnog Baljna na njihovom putu pristupanja EU - napomenula je Mogerini u svom obraćanju povodom Dana Evrope.

Ona se osvrnula i na ulogu EU u rešavanju migrantske krize kao i na novi EU budžet koji bi trebalo da više investira u ulogu EU na svetskoj sceni.

- EU je ono što mi od nje napravimo. To je naš najsnažnji instrument u današnjem svetu. Hajde da ga dobro iskoristimo zajedno - zaključila je Mogerini.

#Federika Mogerini

'