AKTUELNO

Prema rečima ruskog generala, navodni hemijski napad na civile 7. aprila su "predstavnici (dobrovoljačke organizacije civilne zaštite) 'belih šlemova' odglumili pred kamerama".

Rusija je danas ponovila da njeni vojnici koji su izvršili inspekciju u Dumi nisu našli dokaze da je u tom predgrađu Damaska bilo hemijskog napada.

General-pukovnik Viktor Poznihir, prvi zamenik načelnika Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, rekao je da uzorci tla iz Dume pokazuju da nema tragova hemijskih agenasa, preneo je Asošijetid pres.

On je rekao da su lekari u lokalnoj bolnici naveli da nisu lečeli žrtve navodnog hemijskog napada, i da je stanovništvo reklo ruskim vojnicima da ne zna za sahrane žrtava takvog napada.

Poznihir je ponovio ranije navode Moskve da je "lažna" tvrdnja o hemijskom napadu i dodao da je ruska vojska spremna da osigura bezbednost stručnjaka Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja koji u Dumi treba da sprovedu istragu.

Foto: Tanjug

Prvi zamenik načelnika Glavne operativne uprave ruskog generalštaba ;rekao je i da će ruski vojni policajci 12. aprila ući u Dumu da bi obezbedili sigurnost i pravni poredak, preneo je Tass. On je dodao da teroristi neće uspeti da izvedu nijedan hemijski napad protiv stanovništva Istočne Gute.

- Nezakonite naoružane formacije koje su delovale u Istočnoj Guti su tokom humanitarne operacije više puta pribegavale pokušajima provokacija s korišćenjem otrova da bi optužile sirijsku vojsku za korišćenje hemijskog oružja - rekao je Poznihir.

Po njegovim rečima, navodni hemijski napad na civile 7. aprila su "predstavnici (dobrovoljačke organizacije civilne zaštite) 'belih šlemova' odglumili pred kamerama".

- Sedmog aprila je izveden verovatno poslednji pokušaj izmišljanja lažnih svedočenja o tome da sirijske vlasti koriste bojne otrove u istočnoj Guti. Delujući zajedno s teroristima, odvratni 'beli šlemovi' su još jednom pred kamerama glumili 'hemijski napad' na stanovništvo Dume - rekao je Poznihir.

Prema njegovim rečima, u tunelima u Siriji su nađene pobunjeničke radionice za punjenje municije otrovima.

Poznihir je rekao da podaci o 500 ljudi pogođenih hemijskim napadom ne odgovaraju realnosti i da je ruska vojska stupila u kontakt s sirijskim Crvenim polumesecom i lokalnom kancelarijom UN da bi se žrtve napada locirale ali da niko nije pronađen. On je pozvao predstavnike Svetske zdravstvene organizacije da dođu u Dumu i na licu mesta se upoznaju sa situacijom.

#Napad

#Rusija

#Sirija

'