AKTUELNO

Francuska je obelodanila izveštaj svojih obaveštajnih službi u kojem se navodi da je, posle analize "pouzdanih informacija" i otvorenih izvora, zaključeno da su snage sirijske vlade 7. aprila izvele hemijski napad u Dumi protiv civila.

Izveštaj, koji je do danas bio strogo poverljiv, objavljen je nakon što su SAD, Francuska i Britanija protekle noći izvele koordinisane udare na snage sirijske vlade u Siriji zbog navodnog napada hemijskim oružjem.

- Nakon što smo analizirali video-snimke i fotografije žrtava objavljene na internetu, obaveštajne službe su mogle da zaključe, sa visokim stepenom sigurnosti, da ogromna većina tih snimaka i fotografija nije lažna - navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

U dokumentu stoji da nisu vidljive nikakve mehaničke povrede među ljudima na snimcima, a da su uočeni svi simptomi karakteristični za napad hemijskim oružjem, pre svega agensima koji dovode do gušenja organofosfornim agensima ili hidrocijaničnom kiselinom.

- Pouzdani podaci pokazuju da su sirijski vojni zvaničnici koordinisali ono za šta se ispostavlja da je upotreba hemijskog oružja koje sadrži hlorin u Dumi, 7. aprila - navodi se u izveštaju.

Takođe se ističe da su francuske službe utvrdile da nisu sve zalihe i kapaciteti hemijskog oružja sirijske vlade prijavljeni Ujedinjenim nacijama.

- Sirija nije prijavila mnoge aktivnosti svog Naučnog centra za proučavanje i istraživanja - navodi se u dokumentu.

Kako se zaključuje u izveštaju francuskih obaveštajnih službi, Sirija nije odgovorila na pitanja među kojima su moguće preostale zalihe iperita i DF, neprijavljeno hemijsko oružje malog kalibra i oznake VX i "sarin" na lokacijama za proizvodnju i utovar.

#Francuska

#Sirija

'