AKTUELNO

On je izrazio uverenje da će njegov povratak u Španiju biti "dobra vest za demokratiju" i "simptom normalizacije političkog života".

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je da će odgovoriti pozitivno na svaki predlog za dijalog ili stvaranje prostora za pregovore s centralnom španskom vladom u Madridu, istakavši da se taj sukob "samo na taj način može rešiti".

- Taj sukob se ne može rešiti kaznama od 25 ili 30 godina zatvora, niti egzilima ili poniženjima - rekao je Pudždemom u intervjuu švajcarskom listu "Tan" u Ženevi, gde je bio gost Festivala filma o ljudskim pravima.

On je u intervjuu izrazio i uverenje da će njegov povratak u Španiju biti "dobra vest za demokratiju" i "simptom normalizacije političkog života".

- Politički akteri moraju da međusobno razgovaraju - mi smo to uvek želeli. Čudno je da je Španija pregovarala s terorističkom grupom ETA, koja je ubila stotine ljudi i ranila hiljade, a nesposobna je za dijalog sa nama, koji nismo nikoga ubili i izabrani smo na izborima. To je neprihvatljivo - istakao je Pudždemon.

On kaže i da je krajem decembra lično tražio od španske vlade da ispoštuje odluku katalonskog naroda i dozvoli katalonskom parlamentu da izabere novog predsednika, ali Madrid je, kako je naveo, do sada učinio sve da to spreči. Pudždemom kaže da sebe i dalje smatra predsednikom Katalonije i ističe da "tu činjenicu niko ne može da prenebregne".

- Ako neko ima problem sa zakonitošću katalonskih institucija, za to su krivi oni koji su ih suspendovali na nezakonit način - ukazao je, podsetivši da španski zakon nalaže da katalonski parlament bira predsednika vlade i da samo taj parlament može da ga smeni u određenim oklonostima.

- A španska vlada je otišla toliko daleko kršeći zakon, odlukom o čijoj će zakonitosti jednog dana morati da se izjasni međunarodno pravosuđe - zaključio je Pudždemon.

Vlasti u Bernu su saopštile da neće sprečiti Pudždemona da gostuje na festivalu, uprkos još važećem španskom nalogu za njegovo hapšenje. Pudždemon je, inače, Španiju napustio pre početka suđenja u vezi s referendumom o nezavisnosti Katalonije, koji je održan 1. oktobra prošle godine.

#Karles Pudždemon

#Španija

'