AKTUELNO

Severnokorejski režim predstavlja "veliku pretnju i opasnost".

Britanija mora da se bez oklevanja uhvati u koštac sa pretnjom Severne Koreje i zaustavi tu zemlju u razvijanju raketa koje bi mogle da pogode i London, upozorio je danas britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson.

On je, u intervjuu londonskom listu "Ivning standard" (Evening Standard), istakao da severnokorejski otpadnički režim predstavlja "veliku pretnju i istinsku opasnost" po Britaniju.

- Pretnje su na pomolu širom sveta. Britanija je globalni igrač. Britanija nikada neće oklevati da se uhvati u koštac sa agresijom i pretnjama - rekao je ministar.

Foto: Tanjug AP

Kako navodi londonski list, dva broda Kraljevske mornarice isplovila su kako bi se pridružili operacijama američke flote i drugih saveznika u tom regionu.

Nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Donald Tramp upozorio na "nuklearnu pretnju" koju predstavlja severnokorejski lider Kim Ddžong-Un, Vilijamson je rekao da to nije samo problem SAD, već globalni, a Britanija, kako je istakao, mora da preduzme akciju i uhvati se u koštac s tim.

- Uvek se spremamo za najgore, a nadamo se najboljem. Radimo sa svim našim saveznicima u regionu kako bismo obezbedili da se i dalje vrši pritisak na Severnu Koreju - rekao je Vilijamson u odgovoru na pitanje da li se Britanija sprema da se pridruži SAD u izlaženju na kraj sa Severnom Korejom.

Britanski ministar odbrane je rekao i da su britanske oružane snage spremne da odgovore na eventualni teroristički napad u Londonu ili drugim delovima Britanije tokom prazničnog perioda.

- Činjenica je da terorizam nikada ne spava. Ne mari za praznike, ne poštuje Božić. Zato naše oružane snage ostaju uvek budne - zaključio je Vilijamson.

Pročitajte još: Više od 4.500 Rusa se bori na strani terorista

#Britanija

#Ministarstvo odbrane

#Raketa

#Severna Koreja

'