AKTUELNO

Kome pripada Jerusalim – Izraelu ili Palestini?

Nakon odluke Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela, koja je izazvala burne reakcija javnost se pita da li će se do odgovora doći dijalogom ili ratom.

Direktor instituta za noviju istoriju Mile Bjelajac ističe da na Bliskom istoku zapaljiva atmosfera još od stvaranja Izaela.

- Danas imamo tešku situaciju u Siriju, Iraku, zveckanje oružja u Iranu. To je jedan nemiran prostor, a razlog nisu želje tamošnjeg stanovništva, već velika svetska politika na terenu – rekao je Bjelajac za Pink, ukazavši da se na tom prostoru i danas vide posledice rata iz 1967. godine traju i danas.

Dodaje da je odluka Donalda Trampa gest kojim američki predsednik pokušava da pridobije sipatije izraelskog lobija.

- Savremenici trenutno ne mogu da procene koliko je ova odluka deo strategije posrednog nastupanja. Naime, sve ostale države čak i članice Saveta bezbednosti su upozorile da će to dovesti do velikih reakcija unutar arapsko- palestinskog sveta… počinje intifada. Ima naznaka namernog proizvođenja krize kako bi sepravdali dalji koraci. Da li je cilj Hamas? – naveo je Bjelajac.

Prema njegovim rečima, Liban je zona u kojoj bi moglo doći do eskalacije.

Bivši ambasador Srbije u Kuvajutu Mihajlo Brkić je ukazao da od ranije postoji načelni dogovor da se istočni deo Jerusalima proglasi za prestonicu Palestine, a zapadni za prestonicu jevrejske države.

Brkić je dodao da i u odluci Trampa postoji jedan specifičan deo – on priznaje Izrael za prestonicu, ali ne nedeljivi. Kako kaže, to je formulacija na kojoj insistira jevrejska država.

- Arapska liga nema težinu koju je imala, posebno ne u vreme direktnih sukobljavanja jevrejskih i arapskih snaga. Još je rano za bilo kakve procene. Sve ovo se uklapa u sliku dodatne komplikacije na Bliskom istoku – primetio je Brkić.

Bivši Ambasadar SRJ u Izraelu Mirko Stefanović smatra da se ratom problem nikada neće rešiti, već će se samo nastaviti kriza.

Stefanović ne očekuje veću eskalaciju problema u Izraelu, ali upozorava na problem poljuljanog kredibiliteta posednika u pregovorima – odnosno Amerikanaca i da je potrebno vreme da se on ponovo uspostavi.

#Donald Tramp

#Jerusalim

'