AKTUELNO

Amerikanci su zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim. Uoči otvaranja Palestinci protestovali kod granične ograde Izraela sa Pojasom Gaze. Tokom sukoba, izraelske snage ubile četrdeset jednog, a ranile više od 900 Palestinaca!

Palestinci su se okupili na velikom protestu kod granične ograde sa Pojasom Gaze, a izraelske snage ubile su 41 Palestinca, dok je više od 1.700 ljudi ranjeno, među žrtvama ima i dece. Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela od 2014. godine.

Foto: Tanjug

Predsednik SAD Donald Tramp je u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade izjavio da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca.

- Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru - poručio je Tramp.

Bi-Bi-Si prenosi da je njegova ćerka i visoka savetnica u Beloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

Foto: Tanjug

- U ime 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela - kazala je Trampova ćerka.

Na početku ceremonije obraito se i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridmen, dok je u publici bio i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

#Ambasada

#SAD

'