AKTUELNO

Šefovi dilomatija EU dogovorili su se da poenu rad na novom paketu sankcija usmerenih protiv Severne Koreje.

EU poručuje da podržava Savet bezbednosti UN u donošenju oštrijih ekonomskih mera protv Pjongjanga kao i da je cilj sankcija otvaranje politiekog dijaloga o nuklearnom razoružavanju Korejskog poluostrva.

- Dogovorili smo se da podržimo SB UN u donošenju novih mera u oblasti ekonomskih sankcija protiv Severne Koreje. Istovremeno, radićemo na tome da treće zemlje u potpunosti primene tu odluku SB UN, kakva god ona bila - porueila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini posle prvog dana neformalnog sastanka ministra odbrane i soljnih poslova EU u Talinu.

Mogerini je dodala da su se EU ministri složili da doprinesu novoj odluci SB UN uvoženjem autonomnih mera EU eija priprema treba da poene.

EKSPLOZIJA U POŠTI U ČIKAGU! Ima povređenih!

- Sav pritisak, kada je ree o sankcijama UN i EU, jeste u cilju da se otvori diplomatski dijalog koji trenutno ne postoji - naglasila je šefica EU diplomatije.

Ona je ponovila da sankcije nisu cilj same po sebi vea su sredstvo za otvaranje politiekog dijaloga.

- EU se zalaže za politieki dijalog koji ae voditi potpunom nuklearnom razoružavanju Korejskog poluostrva -zaključila je Mogerini posle neformalnog sastanka saveta ministra EU u Talinu.

#EU

#Federika Mogerini

#Severna Koreja

'