AKTUELNO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je došlo vreme da se revidiraju posledice sankcija koje EU i SAD primenjuju protiv Sirije, istakavši da Moskva njihovo postojanje smatra nenormalnim.

- Sankcije umnogome koče proces obnove proizvodnje koja je neophodna Siriji, uključujući farmaceutsku industriju, koja je u toj zemlji uvek bila prilično razvijena, a sada je pod sankcijama Zapada - rekao je on nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini.

Kako je rekao, Rusiji je poznato na koji način EU doprinosi olakšavanju patnji sirijskog naroda, iako je sada neophodno proceniti sve humanitarne posledice tih sankcija. Mogerinijeva je, sa druge strane, istakla da sankcije EU nisu uvedene protiv građana Sirije, već protiv onih pojedinaca koji snose odgovornost za rat u toj zemlji.

Foto: Tanjug

Ona je takođe navela i da su EU i Rusija postigle saglasnost da će češće razgovarati o mnogim međunarodnim pitanjima, kao i da je EU spremna da gradi mostove sa Rusijom. Lavrov i Mogerinijeva su se dotakli i pitanja raketnog programa Irana, a visoka predstavnica je istakla da EU namerava da dogovor koji je postignut sa Teheranom o tom pitanju sprovede do kraja.

-Mi ćemo osigurati da se dogovor sprovede u potpunosti, da ga ispoštuju sve strane. To uključuje, kako nuklearni aspekt, tako i ostale - ukidanje sankcija i postepenu obnovu odnosa u svim sektorima dodala je ona.

#Federika Mogerini

#Sankcije

#Sergej Lavrov

#Sirija

'