AKTUELNO

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti izjavio je da vidi "svetlo na kraju tunela" kada je reč o ograničavanju priliva migranata iz Libije, nakon njihovih manjih dolazaka preko Mediterana u proteklim mesecima.

- Još smo u tunelu. To je dug tunel, ali počinjem da vidim svetlo na kraju tunela- izjavio je Miniti na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Posle rasta priliva migranata iz Libije početkom godine, njihov broj je počeo da se smanjuje, pošto je 97.293 ljudi u dosadašnjem toku godine došlo do obale Italije, što je za 4,15 odsto manje nego u istom periodu lane, prema podacima italijanskog Ministarstva za unutrašnje poslove.

Makron sa Erdoganom o oslobađanju francuskog novinara

Taj trend će se, smatra Miniti, nastaviti i u avgustu, ali nije želeo da iznosi dodatne komentare.

- Važno je intervenisati i sa druge strane Mediterana, a mi smo se fokusirali na Libiju. Izgleda teško, ali nam se čini da se nešto pokrenulo - rekao je italijanski ministar.

Italija je, navodi Rojters, problemu migranata pristupila sa dvostrukom strategijom, jačajući napore Libije za borbu protiv krijumčara i istovremeno vršeći pritsak na nevladine organizacije da se uključe u spasilačke operacije.

#Italija

#Migranti

'