AKTUELNO

Plan Austrije da uvede pogranične kontrole i možda rasporedi trupe kako bi sprečila migrante da prelaze iz Italije na njenu teritoriju imaće posledice po bezbednosnu saradnju dve zemlje, upozorio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti.

On je rekao da situacija na prometnom alpskom graničnom prelazu Brener nije vanredna, dok je portparol austrijskog Ministarstva odbrane najavio da će kontrola biti uvedena na tom prelazu, prenosi Rojters.

- Iskreno, iznenađen sam komentarima austrijskog ministra odbrane Hansa Petera Doskozila - izjavio je Miniti.

Pročitajte još: Abas otpustio više od 6.000 zaposlenih u Gazi

Prema rečima italijanskog ministra, "to je neopravdana inicijativa bez presedana koja će, ako ne bude odmah korigovana, neizbežno imati posledice po bezbednosnu saradnju" između dve susedne zemlje.

Foto: Tanjug

Inače, Evropska komisija ponudila je Italiji više sredstava za pomoć u kontroli migracija iz Libije, širom Sredozemlja, u okviru niza predloga kojima se odgovara na kritike Rima da Evropa ne uspeva da im pomogne.

Plan, dogovoren na nedeljnom sastanku evropskih komesara, biće predstavljen ministrima unutrašnjih poslova zemalja članica EU u četvrtak u Talinu, gde italijanski zvaničnici očekuju da preostalih 27 vlada EU urade više da im pomognu da se izbore sa hiljadama ljudi koji dolaze na nedeljnom nivou.

#Austrija

#Italija

#Migranti

'