AKTUELNO

Zvaničnici nisu komentarisali ove navode.

SAD i Rusija su postigli dogovor o prekidu vatre na jugoistoku Sirije, javio je AP, pozivajući se na neimenovani američke zvaničnike.

Kako se navodi, prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

Pročitajte još: OČI SVETA UPRTE U HAMBURG: Počeo istorijski sastanak Trampa i Putina! (FOTO+VIDEO)

AP ukazuje da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila dok je trajao sastanak predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu.

Foto: Tanjug

Rojters navodi da je portparol Stejt departmenta R.C. Hamond, koji prisustvuje tom samitu, odbio da prokomentariše ove navode.

Jordan i Izrael su navodno takođe deo dogovora, rekao je jedan od zvaničnika. Dve zemlje saveznice SAD imaju granicu s južnim delom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu deo tog dogovora.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu - Moskva podržava predsednik Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusije bore protiv Islamske države u Siriji.

#Amerika

#Rusija

#Sirija

'