AKTUELNO

Navode medija još nisu komentarisali ni vlada, ni zvaničnici NATO.

Oko 40 turskih vojnika koji su u Nemačkoj radili za NATO, a suspendovani su nakon pokušaja puča u Turskoj, zatražili su azil u Nemačkoj, preneli su mediji.

Agencija navodi da traženje azila dolazi u vreme kada se nemačka kancelarka Angela Merkel sprema da poseti Tursku početkom februara, gde će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nemački "Špigl" citirao je zvaničnike nemačke Kancelarije za migracije i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su naveli da će se ti zahtevi za azil razmatrati kao i svi ostali.

Tursko ministarstvo pravde je u petak uputilo Atini novi zahtev za izručenje oficira koji su pobegli u Grčku posle neuspelog pokusaja vojnog puča u Turskoj, 15. jula prošle godine. Drugi zahtev je upućen dan nakon što je grčki Vrhovni sud odlučio da ne isporuči Ankari osmoricu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatražili azil, navodeći da strahuju bi im životi bili u opasnosti u Turskoj.

Osmorica vojnika sletela su helikopterom u severnu Grčku 16. jula prošle godine tražeći politički azil. Turska je tražila da ih Grčkoj vrati nazad, navodeći da su oni umešani u neuspeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice. Sva osmorica vojnika poriču umešanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsednika Erdogana.

S. P.

#Azil

#Turska

#Vojska

'