AKTUELNO

Protesti su pokrenuti nakon što je prošlog oktobra lokalni 31-godišnji ribar Musin Fikri stradao u kamionu za smeće pokušavajući da spase ribu koju mu je policija konfiskovala jer je bila uhvaćena van sezone.

Marokanska policija upotrebila je vodene topove u sukobima sa demonstrantima koji su danas, u gradu Imzuren 450 kilometara od prestonice Rabata, nastavili da protestuju protiv navodne korupcije u zemlji i zloupotrebe moći.

Ovo su najozbiljniji nemiri u toj državi od talasa demonstracija 2011, poznatim kao "arapsko proleće", navodi Rojters.

Kako je naveo novinar Rojtersa, demonstranti su kamenjem i smećem gađali pripadnike interventne policije koja je povremeno odgovarala vodenim topovima.

To se dogodilo u gradu Imzuren koji se nalazi na oko 450 kilometara severoistočno od prestonice Rabata.

Do sukoba je došlo nakon što je vođa protesta u severnom gradu Al Hoseima, Naser Zefzafi, uhapšen i optužen, između ostalog, za pretnje po nacionalnu bezbednost.

Kako je AFP prethodno preneo, marokanske vlasti su odbeglog lidera "Narodnog pokreta" koji je proteklih šest meseci protestima uzdrmao severni region Rif, uhapsile u ponedeljak.

- Zefzafi, koji je bio u bekstvu od petka kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog toga što je prekinuo obraćanje muslimanskog sveštenika u džamiji u gradu Al Hoseima, uhapšen je danas - naveli su u ponedeljak izvor iz vlade i drugi neimenovani zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Maroka.

#Maroko

#Protest

'