AKTUELNO

Emanuel Makron inaugurisan je danas u Jelisejskoj palati za predsednika Francuske, a tom prilikom je poručio da će Francuzima vratiti snagu i samouverenost, a Francusku učiniti "primerom za Evropu i svet".

On je, u prvom govoru koji je održao u novoj ulozi pred zvanicama u zlatnoj dvorani Jelisejske palate, istakao da će EU za vreme njegovog mandata biti "reformisana i obnovljena", ali i da će raditi na prevazilaženju podela u francuskom društvu, prenose agencije.

"Odgovornost koja mi je poverena za mene je velika čast. Svetu i Evropi Francuska je potrebnija nego ikada. Potrebna im je Francuska koja ume da osmisli budućnost", poručio je Makron.

Foto: Tanjug

On je rekao da će se njegov mandat rukovoditi prema dva zahteva - prvi je da se Francuzima vrati poverenje u sebe same što će, kako je napomenuo, biti spor i zahtevan, ali neophodan zadatak.

- Ubediću ih da moć Francuske ne slabi. Neću ni u čemu ustuknuti u ispunjenju obećanja datim Francuzima. Rad će biti oslobođen, preduzeća podržana, građani bolje zaštićeni - naglasio je novi predsednik. Prema njegovim rečima, "ceo svet će slušati reč Francuske, koja će pružiti primer naroda koji ume da afirmiše svoje principe demokratije i republike".

Foto: Tanjug

Inaugurisan u odelu od 450 evra

Novi predsednik Francuske je na svojoj inauguraciji nosio odelo od skromnih 450 evra, prenosi Rojters, uz ocenu da je reč o njegovom očiglednom pokušaju da se distancira od političara koji mnogo troše. Cenu Makronovog odela otkrilo je, inače, Makronovo osoblje. Zanimljiv je i podatak da se Makronova supruga Brižit na današnjoj svečanosti pojavila u toaleti plave boje s potpisom Luja Vitona, slične boji kompleta koji je supruga američkog predsednika Donalda Trampa, Melanija, nosila na njegovoj inauguraciji pre nekoliko meseci.

#Emanuel Makron

#Fransoa Oland

#Inauguracija

'