AKTUELNO

Izabrani predsednik Francuske Emanuel Makron je u svom prvom obraćanju javnosti poručio da počinje novo poglavlje duge francuske istorije.

Na osnovu polovine prebrojanih glasova, nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron osvojio je 61,7 odsto, a njegova protivnica, liderki krajnje desnice Marine Le Pen, 38,3 odsto glasova u drugom krugu izbora za predsednika, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema preliminarnim procenama, procenat onih koji nisu izašli da glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj iznosi oko 25,5 odsto, javljaju francuski mediji.

Makron je izjavio za AFP da njegova pobeda na današnjim izborima predstavlja "nadu" i "novo poglavlje" za Francusku. - Novo poglavlje naše duge istorije počinje večeras. Zzelim da bude obeleženo nadom i obnovljenim poverenjem - rekao je Makron.

Prve zvanične informacije o drugom krugu predsedničkih izbora očekuju se oko 21 čas, budući da su u Francuskoj sve prognoze zabranjene dok traje glasanje.

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron odneo je ubedljivu pobedu nad svojom protivnicom, liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, pokazuju prve procene medija.

Makron je osvojio između 65,5 odsto i 66,1 odsto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Penova dobila između 33,9 odsto i 34,5 odsto glasova, navodi AFP.

Foto: Tanjug

Makronove pristalice počele su da se okupljaju u dvorištu Luvra u Parizu gde planiraju da proslave njegovu pobedu, javljaju francuski mediji.

Dvorište Luvra je ranije danas evakuisano je iz bezbednosnih razloga, a to je danas saopštila pres služba koja se bavi Makronovom predsedničkom kampanjom, preneo je AP. Portparolka kampanje Polin Kalmes izjavila je da je šetalište ispred Luvra, u centru Pariza, evakuisano iz predostrožnosti.

Foto: Tanjug

Agencije prenose da je pronađena sumnjiva torba zbog čega je oko 300 novinara zamoljeno da odu. Luvr već pod visokim merama bezbednosti, nakon što su ekstremisti napali vojnike u blizini muzeja, ranije u toku izborne kampanje.

Zabrana za oko 15 medija da prisustvuju skupu Marin Le Pen

Oko 15 medija saopštilo je da im je zabranjeno da prisustvuju skupu francuske predsedničke kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen i njenih pristalica u izbornoj noći. Stranka Nacionalni front, na čijem je čelu Marin Le Pen, saopštila je da je tim medijima uskraćeno prisustvo na skupu zbog nedostatka prostora, u plesnoj dvorani u Vensenu, istočnom predgrađu Pariza, prenosi AFP.

Francuski listovi "Mond", "Liberasion" i "Imanite" najavili su da će bojkotovati skup Le Peove "iz solidarnosti" sa drugim medijima. - U znak solidarnosti sa našim kolegama, urednici lista 'Liberasion'... odlučili su da ne prisustvuju - izjavio je zamenik glavnog urednika tog pariskog dnevnika, nazvavši ovaj potez Nacionalnog fronta "antidemokratskim".

Foto: Tanjug

Među onlajn novinskim sajtovima koji su putem Tvitera saopštili da im je odbijena akreditacija za večerašnji skup kandidatkinje krajnje desnice su "Bazfid" i "Medijapart", kao i reporteri britanske televizije "Skaj njuz", američkog mesečnika "Atlantik" i italijanskog državnog TV kanala RAI.

Le Pen priznala poraz

Kandidatkinja desnice Marin le Pen je nakon objavljivanja prvih rezultata izbora u Francuskoj čestitala svom protivniku Emanuelu Makronu na pobedi. -Poželela sam mu uspeh pred ogromnim izazovima koji ga čekaju - rekla je ona, prenose francuski mediji. Iz ugla Makronovog izbornog tima, telefonski razgovor Makrona i Le Penove, nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati, bio je "kratak i srdačan".

Najveći procenat apstinenata u poslednjih 50 godina

Procenat Francuza koji nisu glasali u današnjem drugom krugu predsedničkih izbora najveći je za poslednjih skoro 50 godina i iznosi više od 25 odsto, prenosi AFP pozivajući se na izborne ankete. Agencije "Ipsos", "Elabe" i "Kantar Sofres" objavili su da između 25,3 i 27 odsto birača nije izašlo na glasanje. Na izborima 2012. nije glasalo 19,65 odsto registrovanih birača. Posleratni rekord u Francuskoj drže predsednički izbori održani 1969, kada 31,1 glasača nije izašlo na birališta u drugom krugu.

#Francuska

#Izbori

'