AKTUELNO

Grupa republikanaca u američkom Kongresu priključila se istočnoevropskim političarima koje podržava Rusija sa zajedničkim ciljem da zaustave uticaj milijardera Džordža Soroša, piše danas američko izdanje portala Politiko. Predvođeni republikancem iz Nju Džersija Krisom Smitom i senatorom Jute Majkom Lijem, konzervativci su uputili nekoliko pisama, između ostalog i državnom sekretaru Reksu Tilersonu, u kojima optužuju Soroša da koristi donacije za nastojanje da u evropsku politiku unese svoje liberalne ideje.

Istu optužbu često iznosi i Moskva koja Soroševo finansiranje grupa civilnog društva u bivšim sovjetskim republikama shvata kao zaveru za instaliranje prozapadnih vlada.

Dok su republikanci godinama smatrali Soroša smrtnim neprijateljem na domaćoj političkoj sceni gde je ulagao desetine miliona dolara za podršku demokratskim kandidatima, njihove politike na međunarodnoj sceni bile su mnogo sličnije.

Soroševi napori da podstakne demokratiju i iskoreni korupciju u zemljama nekadašnjeg istočnog bloka poklapali su se sa tradicionalnim republikanskim spoljnopolitičkim ciljevima.

Stvari su međutim, počele da se menjaju nakon iznenađujuće pobede Donalda Trampa koji je u kampanji isticao nacionalističke teme, piše Politiko.

Političari sa nacionalističkim opredeljenjem u nekoliko država istočnog bloka postali su sve agresivniji u traženju međunarodne podrške za svoj rat protiv Soroša, a stiče se utisak da su pronašli bar nekoliko saveznika među republikancima.

U središtu pisama Lija, Smita i njihovih kolega su finansiranje Soroševih fondacija u Makedoniji i u manjem obimu u Albaniji. Republikanci u jednom pismu između ostalog izražavaju zabrinutost da "organizacije koje podržava Soroš" guraju reforme "sa krajnjim ciljem da premijeru i vladi daju punu kontrolu nad pravosuđem".

Pisma u kojima se od Stejt departmenta traži informacija o američkoj stranoj pomoći Soroševim grupama na Balkanu, usledila su posle lobiranja desno orijentisane partije VMRO DPMNE u Makedoniji.

Predsednik Fonda za otvoreno društvo Kris Stoun smatra da autokratski režimi vide Trampov uspon kao blanko podršku za protivljenje reformama.

"Autorirarni političari, koji se danas označavaju kao 'iliberali' dugo su se protivili Džordžu Sorošu i viziji otvorenog društvu, ali ih je Trampova pobeda ohrabrila da idu još dalje", rekao je Stoun za Politiko.

Do sada lobiranje republikanaca protiv Soroša u Makedoniji nije dalo mnogo rezultata, ali uključivanje nekoliko uglednih republikanaca, među kojima i senatora Teksasa Teda Krusa uznemirilo je američku diplomatiju koja sa zabrinutošću gleda na uticaj Moskve na Kapitol Hilu.

Rusija pokušava da iskoristi krizu u Makedoniji da poseje seme nepoverenja u SAD i privuče desničarsku partiju u svoju orbitu, kažu regionalni analitičari upozoravajući da zabrinutost republikanaca daje Moskvi veliki propagandni poen, piše Politiko.

Sa druge strane, ruski mediji na engleskom pohvalili su pismo Lija i Smita kao dokaz da je Amerika kriva upravo za ono za šta je optužuje Rusija u 2016. - mešanje u unutrašnju politiku drugih zemalja.

#Amerika

#Rusija

'