AKTUELNO

Na pregovorima u Astani, koje organizuju Iran i Rusija, vlada i pobunjenici našli su se za istim stolom.

Mirovni pregovori počeli su u kazahstanskoj prestonici Astani. Posle otvaranja za vreme kojeg su sirijski pobunjenici i delegacija sirijske vlade sedeli za istim stolom, jedni preko puta drugih, pregovori su počeli na zatvorenoj sesiji.

Šef delegacije sirijskih pobunjenika na mirovnim pregovorima u Astani, Mohamad Aluš, rekao je da je opozicija spremna za mir, ali i za rat,

On je nazvao vlast predsednika Bašara al-Asada terorističkom, dok je izaslanik sirijske vlade osudio Alušov govor kao "provokativan i drzak".

Aluš je poručio da je sirijska opozicija spremna da ide do samog kraja kako bi okončala krvoproliće u toj zemlji, prenosi AP.

Posle jednočasovnih indirektnih razgovora sa predstavnicima sirijske vlade u prestonici Kazahstana, Aluš je novinarima rekao da su pobunjenici "ljudi mira, ali istovremeno i vitezovi rata".

Izaslanik sirijske vlade Bašar Džafari, osudio je Alušov govor na otvaranju konferencije kao "provokativan i drzak", ocenivši da njegov govor nije bio na nivou skupa diplomata, navodi američka agencija.

Džafari, koji je i ambasador u UN, u izjavi novinarima je o pobunjeničkoj delegaciji govorio kao o predstavnicima "terorističkih oružanih grupa".

U Astani je 14-člana delegacije opozicije sačinjena samo od pobunjenika koji su vodili oružani ustanak, a kojima pruža podršku dvadesetak pravnih i političkih savetnika, napominje AFP.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da će izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura posreduje između predstavnika vlade u Damasku i pobunjeničkih frakcija

De Mistura će imati podršku iranske delegacije u kontaktima sa predstavnicima sirijske vlade, dok će mu turska delegacija pomoći u komunikaciji sa pobunjenicima koji učestvuju na pregovorima u prestonici Kazahstana.

S. M.

#Mir

#Pobunjenici

#Sirija

'