AKTUELNO

Trilateralni mehanizam će uspostaviti Iran, Rusija i Turska.

Iran, Rusija i Turska uspostaviće trilateralni mehanizam za posmatranje i obezbeđivanje punog poštovanja primirja u Siriji, sprečavanje bilo kakvih provokacija i utvrđivanje detalja u vezi sa odvijanjem primirja

Teheran, Moskva i Ankara naveli su i da podržavaju spremnost sirijskih oružanih opozicionih grupa da učestvuju u narednoj rundi pregovora koja će biti održana u Ženevi 8. februara i primenu rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN, prenosi Rojters.

U saopštenju se kaže i da će tri zemlje nastaviti zajedničke napore u borbi protiv Islamske države i ogranka Al-Kaide u Siriji, a takođe pozivaju na odvajanje sirijskih pobunjenika od grupe povezane s Al-Kaidom poznatom kao Fatah al-Šam, navodi AP.

Sporazumom između Rusije, Turske i Irana okončani su pregovori o Siriji koji su juče počeli u kazahstanskoj prestonici između vlade u Damasku i pobunjeničkih frakcija.

Ministar spoljnih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanov, koji je pročitao saopštenje tri zemlje koje su organizovale pregovore, rekao je da će te zemlje iskoristiti svoj uticaj da učvrste primirje, ne precizirajući kako će to funkcionisati, navodi američka agencija.

Sirijski pobunjenici nisu zadovoljni saopštenjem kojim se uspostavlja mehanizam za primirje između Rusije, Irana i Turske, rekao je delegat sirijske opozicije, a za sada je nejasno da li je sirijska vlada podržati saopštenje Irana, Rusije i Turske.

S.M.

#Iran

#Mir

#Rusija

#Sirija

#Turska

'