AKTUELNO

Vlada Nigerije saopštila je danas da neće prihvatiti nikakvo strano "mešanje" nakon što su Evropska unija, SAD i Britanija izrazile zabrinutost zbog prošlonedeljne suspenzije najvišeg nigerijskog sudije uoči predsedničkih izbora koji će biti održani 16. februara.

- Federalna vlada je rešena da obezbedi slobodne i poštene izbore. Ova vlada neće kršiti pravila i neće dozvoliti mešanje u naša pitanja - saopštio je Buharijev portparol Garba Šehu, prenosi danas Rojters.

U saopštenju, koje je izdato nekoliko sati nakon što su EU, SAD u Britanija izrazile zabrinutost, navodi se da će nigerijska vlada "odbaciti bilo kakvio uplitanje ili upravljanje svešću koje promoviše strah" u vezi sa ishodom izbora.

Predsednik Muhamadu Buhari, koji se bori za drugi uzastopni mandat, suspendovao je u petak najvišeg sudiju Voltera Onognea zbog navodnog kršenja propisa o prijavi imovine, što je izazvalo kritike u zemlji i inostranstvu.

Opozicija je to nazvala aktom diktature i, u znak protesta, obustavila svoju predizbornu kampanju na 72 sata.

Posmatrački tim EU saopštio je da je Onogenova suspenzija izazvala je zabrinutost zbog "mogućnosti izborne pravde".

Onogen nije odgovarao za optužbe, a njegovi advokati kažu da sud nema ovlašćenje da mu sudi.

Buhari, koji je na vlast došao 2015. nakon što je na izborima pobedio pretežno na osnovu obećanja da će se boriti protiv korupcije i unaprediti bezbednost, penzionisani je general.

#Nigerija

'