AKTUELNO

Evropska komisija saopštila je da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora.

Predsednik Evropske komisije izjavio je danas da bi pregovori o Bregzitu trebalo da pređu u drugu fazu nakon što je procenio da je "dovoljan napredak" postignut oko sporazuma kojim se reguliše "razvod" Velike Britanije i Evropske unije.

- (Evropska) Komisija je upravo formalno odlučila da preporuči Evropskom savetu da je postignut dovoljan napredak o striktnim uslovima razvoda - kazao je Junker na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Junker je ipak kazao da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

Foto: Tanjug

Evropska komisija saopštila je da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Cclanom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastaće se danas u Briselu sa britanskom premijerkom Terezom Mej posle čega će se obratiti medijima, a iz kabineta predsednika Evropske komisije prethodno je upućena poruka koja je ukazivala da je postignut dogovor o Bregzitu.

Prethodno je glavni savetnik Žan-Kloda Junkera, Martin Selmajr, na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

Junker, Selmajr i glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije imali su jutros radni doručak sa britanskom premijerkom Mej.

I Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila je za "Foks njuz" da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

Pročitajte još: Mej: Ne slažemo se sa Trampovom odlukom, neće doprineti miru

#Bregzit

#Tereza Mej

#Žan - Klod Junker

'