Info
ZABAVA

vesti

Tilerson: Ne ukidati SANKCIJE Rusiji dok se ne razvije pristup!


Moskvu bi trebalo pozvati na odgovornost zbog njenih akcija, smatra Tilerson.


Reks Tilerson, koga je novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp imenovao za državnog sekretara, izjavio je u Senatu da bi zadržao na snazi američke sankcije protiv Rusije dok nova administracija ne preuzme dužnost i SAD ne razviju pristup prema toj zemlji.

On je to rekao pred Spoljnopolitičkim odborom Senata, odgovarajući na pitanje da li smatra da je pravi trenutak da se ukinu sankcije Rusiji.

Takođe, tokom saslušanja nakon kojeg Senat treba da potvrdi Trampov izbor za državnog sekretara, Tilerson je rekao da nije razgovarao sa Trampom o politici SAD prema Rusiji.

Tilerson je naveo i da rusko ciljano bombardovanje u sirijskom gradu Alepu "nije prihvatljivo ponašanje", ali je odbio da otvoreno kaže da je Moskva kriva za ratne zločine.

Trampov kandidat za državnog sekretara je dodao da će sačekati detaljne informacije pre nego što donese zaključak o tome, navodi američka agencija.

U unapred pripremljenom uvodnom obraćanju, Tilerson je rekao da bi Moskvu trebalo pozvati na odgovornost zbog njenih akcija i da su saveznici NATO s pravom uznemireni zbog ponašanja Moskve.

On, međutim, nije pomenuo navodno rusko hakovanje s ciljem uticanja na predsedničke izbore u SAD.

Tilerson odgovara na pitanja u Senatu, koji treba da potvrdi Trampov izbor za funkciju državnog sekretara.

Među teškim pitanjima su ona koja se odnose na njegove veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i o tome da li deli Trampov stav da bi odnose sa Moskvom trebalo poboljšati, navodi britanska agencija.

Glavno pitanje sa kojim se suočava Tilerson (64), bivši direktor kompanije "Ekson mobajl", jeste koliko brzo on može da preuzme ulogu najvišeg diplomate s obzirom na to da nema iskustva u obavljanju državnih funkcija.

S. M. 

Komentari • 0


povezane vesti