AKTUELNO

Tilerson je pozvao na smirenost i prekid uzajamnih optužbi i "pretnji recipročnim akcijama".

Sjedinjene Američke Države ne priznaju referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana, poručio je danas američki državni sekretar Reks Tilerson i pozvao sve strane na dijalog kako bi se poboljšala budućnost "svih Iračana".

- SAD ne priznaju jednostrano (organizovan) referendum regionalne vlade Kurdistana, koji je održan u ponedeljak. Glasanju i rezultatima nedostaje legitimitet i nastavljamo da podržavamo ujedinjeni, federalni, demokratski i prosperitetni Irak * naveo je Tilerson.

Istovremeno je izrazio zabrinutost zbog "potencijalno negativnih posledica ovog jednostranog koraka". Tilerson je pozvao na smirenost i prekid uzajamnih optužbi i "pretnji recipročnim akcijama".

- SAD traže od svih strana, uključujući suseda Iraka, da odbace jednostrane akcije i upotrebu sile - naveo je Tilerson.

Američki državni sekretar naglasio je da borba protiv Islamske države nije gotova i da ekstremističke grupe pokušavaju da iskoriste nestabilnost i razdor, te je pozvao iračke partnere da ostanu fokusirani na nanošenje poraza Islamskoj državi.

- Ohrabrujemo sve strane da se konstruktivno angažuju u dijalogu kako bi se poboljšala bezbednost svih Iračana - poručio je Tilerson.

#Irak

#Kurdi

#Reks Tilerson

#referendum

'