AKTUELNO

Evropsko prvenstvo u vaterpolu počinje danas utakmicom Srbija-Hrvatska u 20:30 časova.

Najmasovniji šampionat Evrope u istoriji vaterpola održava se u beogradskoj Kombank areni, uz učešće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova i tačno 100 utakmica. Tim selektora Dejana Savića pokušaće da na domaćem terenu ostvari het-trik, nakon zlatnih medalja u Ajndhovenu i Budimpešti, kao i da ponovi uspeh iz 2006. godine kada je na Tašmajdanu osvojeno prvo zlato pod imenom Srbija.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink, rekao je da je sve spremno i utakmice mogu da počnu.

-U ovom trenutku Beograd je vaterpolo centar, mesto šampiona, mislim da smo napravili pravu stvar i na tome nam čestitaju i druge ekipe i bivši saigrači. Dobar ambijent i organizacija pokazuju da se trud isplatio - kaže Udovičić.

On ne krije da, iako je ministar svim sportistima, ne može da sakrije emocije prema vaterpolu jer je ovaj sport njegov život.

-Mnogi nisu verovali da ćemo uspeti sve da organizujemo, sumnjali su da možemo da postavimo bazene u Arenu. Očekuje se veliki broj turista, pa ovo prvenstvo, pored takmičarskog, ima i finansijski značaj za nas - dodaje ministar.

I predsednik Izvršnog odbora Evropskog prvenstva Raša Ristivojević tvrdi da je u tehničkom smislu sve na vrhunskom nivou.

-U organizacionom smislu sve je odlično, finansijski smo sve završili, pa prvenstvo može da počne. Karte za prvi dan su rasprodate, očekuje se oko 12.000 ljudi, ali za naredne dane ima još karata pa savetujem građanima da požure sa kupovinom i dođu da podrže našu reprezentaciju - rekao je Ristivojević.

Turnir u Areni je jedinstven i po tome što bi trebalo da bude oboren rekord po broju gledalaca, kapacitet je 11.500.

Ceremonija svečanog otvaranja počinje u 20 časova, a šampionat Evrope trajaće od 10. do 23. januara.

Autor: S. Antonić

'