AKTUELNO

Nakon izbora u BiH Dragan Čović pokušava da vrši uticaj, a da će ići daleko vidi se već sada, jer ministri HDZ-a BiH bojkotuju sednice vlade, piše bečki "Standard", dodajući da se vlada u Zagrebu sve više meša u politiku susedne zemlje iako na to, prema Dejtonu, nema pravo.

- On sedi u pilotskoj stolici - istakao je neimenovani diplomata u Sarajevu misleći na Čovića, koji sada, kako tvrdi list, pokušava da spreči da parlamenti u pojedinim kantonima i parlament Federacije budu formirani, a time i vladu na ova dva nivoa vlasti.

Čović postavlja uslove, ukazuje "Standard" i prenosi da on traži izmenu izbornog zakona, a to želi da postigne tako što će sve blokirati.

Zbog toga, navodi list, neće moći da se usvoji budžet za iduću godinu.

Izborni zakon je trebalo odavno biti izmenjen, konstatuje "Standard", ali i naglašava da je Čović svaki dogovor sprečio pred izbore jer je znao da će tako dobiti moćniji instrument.

"Standard" prenosi da hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je Hrvatima u BiH osporeno pravo da biraju legitimnog predstanika u Predsedništvu, a ministarstvo spoljnih poslova i hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu žele da na dnevni red stave izmenu izbornog zakona na Savetu EU.

Izabrani bošnjački član Predsedništva BiH Ssefik Džaferovih, kao i predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić zatražili su od Plenkovića da se ne meša u bosanske stvari, a Zvizdić je poručio da Hrvatska ne treba da zloupotrebljava svoje članstvo u EU.

List navodi da Čović ima podršku novoizabranog člana Predsedništva Milorada Dodika, koji već godinama, kako tvrdi list, pokušava da uništi BiH.

#BiH

#Hrvatska

#Zagreb

'