AKTUELNO

Makedonski mediji prenose da je predsednik Sobranja dobio ključeve od kabineta.

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, dobio je ključeve od kabineta predsednika parlamenta, a prvi sagovornik na toj poziciji mu je bio šef Delegacije EU u Skoplju Samuel Žbogar, javili su makedonski mediji.

Kako je prenela Nova tv, Džaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzeo dužnost predsednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog.

Za sada nema informacija o čemu su Džaferi i Žbogar razgovarali.

Džaferi je, prema pisanju skopskog Telegrafa, po ulasku u svoj kabinet uneo je i zastavu Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno kao da je time jasno pokazao svoje namere.

Foto: Tanjug

Sudeći prema objavljenim fotografijama, Džaferi je u svoj kabinet uneo dve zastavice Albanije - jedna se nalazi na njegovom stolu, a druga pored slike velikana makedonskog slikarstva Nikole Martinoskog.

Skopski Telegraf prenosi i da su tokom jutrošnjeg susreta Džaferija sa Žbogarom bile istaknute samo zastave Makedonije i EU.

Povodom najnovijih događaja oglasila se se VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, porukom da SDSM Zorana Zaeva mora da snosi političku i pravnu odgovornost za dešavanja od četvrtka, 27. aprila.

Foto: YouTube screenshot

SDSM, kako se navodi u saopštenju, mora da podnese političku i pravnu odgovornost za "državni udar", koji se dogodio u četvrtak uveče kada je predsednik parlamenta "izabran na nelegalan" način, čime je "napravljen opasan presedan", koji bi mogao da preraste u praksu.

Očito je, primećuju iz VMRO - DPMNE da se Zaevu veoma žuri da realizuje takozvanu tiransku platformu, koja podrazumeva, između ostalog, uvođenje dvojezičnosti u Makedonijji.

- SDSM treba da prestane da tera inat sopstvenom narodu. SDSM treba da brine o svom narodu i da radi za svoj narod, a ne obrnuto. Narod traži da se SDSM odrekne takozvane tiranske platforme. Vreme je da SDSM posluša glas naroda, koji je na nogama. Makedonija se budi... - poručili su iz VMRO-DPMNE.

Foto: Tanjug

Pozivajući se na nezvanične informacije, mediji su ranije preneli da je bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanoski juče ispraznio kabinet, a da se danas očekuje da odluka o izboru Džaferija bude objavljena u Službenom glasniku.

Očekuje se, kako se navodi, da nakon toga Džaferi predsednika Đorđa Ivanova obavesti o postojanju parlamentarne većine, nakon čega bi on trebalo da dodeli mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

#Makedonija

#Skoplje

#parlament

'