separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

JEZIV TREND UBIJA DECU: Mališani stradaju u auto-sedištima, ali ne u kolima


Najviše dece izgubi život u auto-sedištima dok su izvan automobila, kada se sedišta koriste za spavanje, a ne prevoz, pokazalo je američko istraživanje


Auto-sedišta su za automobile i nisu zamena za kolevke ili krevetiće", rekao je vođa istraživanja doktor Džefri D. Kolvin s medicinskog fakulteta Univerziteta u Misuriju u Kanzasu.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) savetuje da se dečja auto-sedišta ili sklopiva sedeća kolica ne koriste za spavanje beba, podsećaju naučnici u časopisu Pediatrics. Oni navode da su roditelji svesni bezbednosnih preporuka AAP-a da bebe treba da spavaju na leđima i same, ali izgleda da im nije toliko poznato da bi trebalo da spavaju jedino u kolevkama i krevetićima, kaže naučnik. 

Kolvin i njegov tim proučili su američke podatke o 11.779 smrtnih slučajeva dece povezanih sa spavanjem u periodu od 2004. do 2014. od kojih je tri odsto nastupilo u raznim vrstama sediša poput onih za automobile ili sklopivih sedećih kolica. 

Od ukupnog broja umrlih u raznim vrstama sedišta, na auto-sedišta je gotovo skoro dve trećine smrtnih slučajeva. Naučnici su tvrdili da su u manje od 10 odsto tih slučajeva sedišta korišćena u skladu s preporukama. Do većine smrtnih slučajeva došlo je u vlastitom domu ili domu prijatelja ili rođaka i to dok je dete bilo pod nadzorom roditelja ili staratelja. 

Tri puta je bila veća verovatnoća za smrt deteta u sedištu ako je bilo pod nadzorom osobe koja je brinula za više dece nego pod nadzorom roditelja i dva puta veći izgledi ako je dete bilo pod nadzorom dadilje. 

- Ono što smo često videli je da je dete bilo smešteno u auto-sedištu u kući satima i da je roditelj koji je trebalo da pazi na to dete zaspao - navodi istraživanje.

Kolvin navodi da su siromašnije porodice u SAD koje ne mogu da kupe kolevku ili krevetić prisiljene da puste dete da spava u auto-sedištu. 

- Svi roditelji među kojima sam i ja krivi smo za iznošenje zaspale bebe iz automobila u sedištu, kako se ne bi probudila -  kaže Kolvin.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti