separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Novosadski taksisti prvi će u Srbiji prevoziti decu u auto-sedištima


Zahvaljujući pilot projektu Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, u Novom Sadu će od 15. decembra pojedini taksisti prvi početi da prevoze decu u bezbednim dečjim sedištima, saopštila je ta organizacija.


Centar za promociju bezbednosti saobraćaja je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije, poklonio 20 auto-sedišta Novom Sadu, sa idejom da se podele zainteresovanim taksi udruženjima, a za sada se projektu pridružilo taksi udruženje "SOS".

- Novosađani će od 15. decembra imati mogućnost da pozovu SOS taxi, zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovoj akciji - poručila je predstavnica Centra Marijana Jovanović.

Kako bi se podigla svest o bezbednosti dece u saobraćaju, Centar je organizovao i prvu Nacionalnu konferenciju o bezbednosti dece kao putnika, na kojoj je rečeno da je Nacionalnom strategijom Srbije za bezbednost saobraćaja predvidjeno da, nakon 2020. godine, nijedno dete ne strada u saobraćaju.

- Da bi se taj zahtevan cilj ispunio, potrebno je da se uključe sve relevantne ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike - rekla je Jovanović.

Dodala je da je neophodno raditi na podizanju svesti roditelja o korišćenju auto-sedišta, ali pokrenuti i pitanje o prevozu dece sa smetnjama u razvoju. Na ovom cilju trenutno radi i Gradska uprava za saobraćaj, koja na teritoriji Novog Sada sprovodi edukaciju 16 hiljada djaka u nižim razredima osnovne škole.

- Mi moramo obukom dece i roditelja podići svest društvu da bi se kroz pet ili deset godina ljudi ponašali najnormalnije u tom smislu, te da koriste sva moguća sredstva koja su obavezujuća da povećaju bezbednost u saobraćaju - poručio je član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti