AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a glavna tema razgovora biće bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom Austrija predsedava do kraja godine.

Kurc danas boravi u poseti Beogradu, gde će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić. Ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Foto: Tanjug

Pre nekoliko nedelja predsednik Austrije Aleksander van der Belen je posetio Beograd, na poziv srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gde su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem. Na Kosovu, Kurc će posetiti i austrijske vojnike pri Kforu.

Foto: Tanjug

Na Kosovu je trenutno stacionirano 417 pripadnika austrijske vojske. Kurc je pred dolazak rekao da očekuje da njegova poseta bude shvaćena kao jasan signal podrške Zapadnom Balkanu i procesu približavanja EU.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Tokom posete, kako je rečeno u njegovom kabinetu, on želi da "ohrabri Beograd i Prištinu na dalji napredak u dijalogu", jer je napredovanje preduslov za članstvo u Uniji. "EU je potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice", poručuje Kurc.

#Aleksandar Vučić

#Sebastijan Kurc

'