AKTUELNO

Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, koji boravi u Beogradu u dvostrukoj ulozi - kao ministar i predsedavajući OEBS.

- Moramo da se zahvalim Sebastijanu Kurcu na podršci. Retki su ljudi koji poput njega posvećuju pažnju i našoj zemlji i regionu. Razgovarali smo pre svega o onome što je razlog njegove posete, a to je migrantska ruta - rekao je Vučić nakon sastanka u Vladi Srbije.

Premijer Srbije je naveo da je najveći broj migranata više od 90 odsto u prihvatnim centrima.

On je pozvao oko 500 migranata koji su na ulicama da se jave u prihvatne centre.- Mnogi od njih to neće jer ovako lakše dolaze do krijumčara i pokušavaju da stignu na željenu destinaciju - rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija za razliku od nekiih drugih zemalja, svoje obaveze ispunila. -Naše je da pokažemo solidarnost i humanost, ali nećemo biti parking za izbeglice. Neke zemlje u regionu nisu primile ni jednog izbeglicu - istakao je premijer.

Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija i Austrija nastaviti uspešnu bilateralnu saradnju i zahvalio se Sebstijanu Kurcu i Austriji na podršci koju pruža evropskom putu Srbije.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc je ukazao da je protekla godina bila teška za EU.-Naš stav ostaje isti. Mi želimo da zemlje Zapadnog Baklana, naročito Srbiju, vidimo u Eu. Nastojimo da podstaknemo i podržimo napredak koji je ostvaren - rekao je Kurc, dodao da je najvažnije da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Na pitanje da li će Austrija reagovati povodom kašnjenja u osnivanju ZSO na Kosovu i Metohiji, Kurc je odgovorio da ono što je dogovoreno mora biti ispunjeno te da će u skladu da mogućnostima Austrija, kako predsedavajuća OEBS, delovati na obe strane.

Kurc je istakao da je Balkan region gde često dolazi do tenzija, te je potrebna trezvena politika i političari koji misle na ceo region.

On se osvrnuo i na migrantsku krizu, ukazavši da je 20 policijaca iz Austrije na granici između Srbije i Bugardske. - Uređena granica je prednost ne samo za Srbiju i Bugarsku, već i za Austriju i druge centralnoevropske zemlje - rekao je Kurc.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će smeniti gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, zbog podataka do kojih je navodno došla Agencija za borbu protiv korupcije i rušenja objekata u Savamaloj, Vučić je naveo da će sutra u toku dana objaviti sve podatke vezane za taj slučaj.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#Migranti

#Sebastijan Kurc

'