AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za BBC da je kompromis jedino moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, a da kompromisa, po njenom ličnom mišljenju, ne može biti bez razgovora o teritoriji.

Brnabić je rekla da jedini moguć ishod dijaloga mora biti kompromis, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube.

- Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije. Da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje licno mišljenje - rekla je Brnabić za britanski javni servis.

Ona je naglasila da je Kosovo uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, te da su tamo svi naši najvažniji manastiri i crkve.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija "nije baš najbolje odnosila prema Kosovu 80-ih godina 20. veka", Brnabić je rekla da sve zavisi na koji deo istorije se fokusiramo.

- Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vodeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u buducnost - poručila je Brnabić.

Ona je istakla i da nije tačno da je priznanje takozvane nezavisnoti Kosova uslov za prikljucenje EU, jer pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

- Tako da takozvana nezavisnost Kosova apsolutno nije na stolu - podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ono što je "na stolu" je da treba da se dođe do dugorocnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte, sa čim se ona, kaže, potpuno slaže.

- Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu - da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji  - dodala je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla da je Beogradu kompromis u interesu i da je potrebno da se nastavi sve ono što je započeto 2014. godine - otvaranje novih radnih mesta, bolji kvalitet života građana, transparentna i efikasnija javna uprava.

Ona je, međutim, ukazala da će sve te reforme biti uzalud, ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

- Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama rec kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Kosovo i Metohija

#nezavisnost

'