AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za britanski BBC da Srbija nije homofobična balkanska zemlja, već država koja ima 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji našeg društva.

"Srbija je najmultietničkija nacija u celoj Evropi. Imamo preko 26 nacionalnih manjina i etničkih grupa, što govori o toleranciji srpskog naroda, mada se to ponekad ne priznaje u dovoljnoj meri", rekla je Brnabić.

Na pitanje kako se oseća kao prva žena i pripadnica LGBT populacije na čelu srpske vlade, ona je odgovorila da je profesionalno vrlo počastvovana izborom na tu funkciju.

"Volim moju zemlju i srećna sam što ću biti u prilici da uradim nešto direktno za nju. To takođe pokazuje da Srbija nije duboko konzervativna i homofobična balkanska zemlja. Naše društvo se menja. Ono što je u krajnjem slučaju bitno jeste kompetentnost ljudi, da li je neko sposoban i spreman da radi posao, a ne to da li je gej ili strejt, crn ili beo ili kojoj naciji pripada", istakla je Brnabić.

ŠOKANTNO SVEDOČENJE NA SUĐENJU ŽANDARMIMA: Andrej je pretučen, NJEGOVI JAUCI SU BILI JEZIVI!

Premijerka je rekla da se situacija u pogledu poštovanja prava LGBT zajednice u protekle tri godine, pod Vladom bivšeg premijera a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vucćića, znatno popravila.

"Imali smo tri gej parade u Beogradu, doduše uz policijsku zaštitu", rekla je Brnabić, ukazujući da su čak i ministri iz Vlade i gradonačelnik Beograda učestvovali na tim paradama, što pokazuje da se naše društvo menja.

Upitana da prokomentariše optužbe iz redova srpske opozicije da je njena funkcija samo fingirana i da će Vladu suštinski i dalje voditi predsednik države Aleksandar Vučić, Brnabić je rekla da je čula takve priče i da bi čak i da je neko drugi izabran na ovu funkciju bilo istih takvih priča.

"Bila sam na funkciji ministra za državnu upravu i lokalnu samouopravu i angažovana na poslovima razvoja IT sektora, zadužena za inovacije, digitalizaciju, prava manjina, i on mi se nikada nije mešao u posao, već mi je, naprotiv, pružao podršku", rekla je Brnabić.

"Očekujem da će isto tako biti i dok vodim vladu", rekla je, i zaključila da je za Srbiju dobro što sada ima predsednika i premijera koji imaju zajednički cilj.

#Ana Brnabić

#Srbija

'