AKTUELNO

Mislim da će se tema Kosova provući na marginama skupa koji će se 11. novembra održati u Briselu, a povodom stogodišnjice pobede u Velikom ratu. I ubeđen sam da će predsednik Vučić uspeti da prikaže stav Srbije na najbolji mogući način, rekao je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika portala "Espreso" Darko Zlojutro.

Pregovori Beograda i Prištine mogli bi da se konačno približe rešenju 11. novembra u Parizu, gde bi Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli da razgovaraju sa četiri najmoćnija lidera na svetu.

Predsednik Srbije sastaće se francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a kako je najavljivano, moguće je i sa predsednicima SAD i Rusije Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom, kao i sa Tačijem.

- 11. novembra u Parizu, održaće se skup svih ljudi koji nešto odlučuju o ovom svetu. Mislim da će se tema Kosova provući na marginama ovog skupa, i ubeđen sam da će predsednik Vučić uspeti da prikaže na najbolji mogući način i da se čuje i naša strana priče. Očekujem kao i do sada, da ćemo odneti još jednu diplomatsku pobedu, mada ona neće biti toliko jaka, jer je velikim silama Kosovo tema na marginama - rekao je Zlojutro.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, svi članovi imaju mnogo veće unutrašnje probleme nego što je tema Kosova, tako da, smatra da će se ta tema još dugo razvlačiti.

- Očigledno je da prisustvujemo jednom razvoju situacije, u kojoj se očekuje, da pre neke velike sile, nego mi sami, učestvujemo u rešavanju kosovske teme, a pogotovo sada u ovoj situaciji kada je došlo do prekida u Briselskom dijalogu, i prekida dijaloga između predsednika Srbije i Tačija oko takozvanog razgraničenja - rekao je glavni koordinator mreže "Antidot" Milan Jovanović.

Kako je rekao predsednik Udruženja lobista Srbije Nenad Vuković, taj dan primirja je u stvari za Srbe dan pobede, i kako kaže, svaka prilika da se insistira na onome što nama podiže značaj je veoma važna.

Foto: TvPink Printscreen

- Promena u odnosima snaga u međunaodnim okvirima je nešto što treba da se iskoristi. Mislim da je veoma važno da se broj donosilaca odluka smanji na najmanji mogući broj - rekao je Vuković.

Prema rečima Darka Zlojutra, svi oni teško odstupaju od svojih agenda, svojih priča i arugemana.

- Svoju šansu treba da tražimo u direktnim pregovorima i da se smanji broj pregovarača i tu vidim našu šansu - rekao je on.

Jovanović kaže da je povoljan moment koji smo mogli da imamo za pomoć EU u raspetljavanju kosovskog čvora prošao.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Politika

'