AKTUELNO

Eugen Jakovčić, iz Dokumente -Centra za suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj, kaže da organizacije za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj pripremaju kaznenu prijavu protiv odgovornih na HRT-u zbog promocije knjige i filma koji relativizuju zločine u Jasenovcu i Srbe predstavljaju kao agresore.

- Prijavu ćemo podneti s obzirom da je to jedan u nizu incidenata ove vrste u poslednjih nekoliko meseci. Reč je o nastavaku skandaloznih pokušaja da se revidiraju činjenice o počinjenim zločinima, genocidu i holokaustu koji je tokom Drugog svetskog rata izvršen od strane NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima - kaže Jakovčić za Tanjug.

On podseća na gostovanje Igora Vukića, autora knjige ''Radni logor Jasenovac'' koji je u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" pre nekoliko meseci tvrdio da su Jevreji u Jasenovcu zapravo bili spašeni od nacistickih logora, te na emisije u kojima se slavi Hitler, vikitimiziraju ustaše i sotonizuju partizani.

Jakovčić navodi i da je HRT 8.maja ove godine, na dan oslobođenja Zagreba od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, prikazao revizionistički film Nade Prkačin ''Macelj - Titovo stratište'' o stradanjima katoličkih sveštenika, ustaških vojnika i civila u Maceljskoj šumi 1945.godine.

Jakovčić podseća i da se još uvek čeka odgovor hrvatskog Državnog odvjetništva povodom krivične prijave "Antifašističke lige" protiv Jakova Sedlara, reditelja filma "Jasenovac – istina" jer podstiče na nasilje i mržnju.

U prijavi je navedeno da je Sedlar svojom slikom o logoru Jasenovac u Drugom svetskome ratu javno "poricao i znatno umanjio kazneno delo genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnog zločina, pre svega prema pripadnicima srpske nacionalnosti".

Ističe se da se Sedlar "služio zamenom teza, lažnim argumentima, falsifikatima, prećutkivanjem istorijskih činjenica, na način koji može da podstakne nasilje ili mržnju protiv pripadnika te grupe".

U jučerašnjoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u predstavljen je Festival domoljubnog filma ''Gordan Lederer'', a voditeljka je reklamirala knjigu i film "Mit o Jasenovcu", kao i film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918–2018".

Hrvatski portal Indeks je, uz ocenu 'skandalozno' preneo vest o tome navodeći da knjiga "Mit o Jasenovcu" relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i pokazuje simpatije prema ustaškom pokretu i NDH.

Indeks je o celom slučaju poslao pitanje HRT-u koji je u svom odgovoru naveo da ''ni na koji način nije kreirao sadžaj ovog, kao što ne kreira ni sadržaje drugih filmskih i ostalih festivala.

#HRT

#Jasenovac

#Tužba

'