AKTUELNO

Bivši šef diplomatije Senegala Šeik Tidijan Gadio sklopio je tajni dogovor s američkim tužiocima da otkrije sve detalje višemilionske korupcionaške afere u koju je umešao zajedno sa bivšim ministrom policije Hongkonga Patrikom Hoom!

Prema informacijama senegalskih medija, Gadio je voljan da u zamenu za slobodu otkrije sve Hoove malverzacije, što bi mogao da bude ozbiljan problem za sve njihove saradnike, uključujući i Vuka Jeremića sa kojima su sarađivali dok je ovaj bio predsednik Generalne skupštine UN!

Senegalski novinari tvrde da će zbog ovog dogovora Gadioovo saslušanje pred tužilaštvom biti odvojeno od Hoovog, kome suđenje počinje u novembru. Zauzvrat, tvrde upućeni, Gadio verovatno neće biti optužen, a u prilog tome ide činjenica da mu je devet puta odlagano podizanje optužnice.

Tužilaštvo je sada na potezu. Ostaje da se vidi da li će tužilaštvo SAD biti zainteresovano da proširi istragu i na Jeremića - Marko Matić, urednik "Antidota"

Jeremić se nije oglašavao. Na drugoj strani, urednik "Antidota" Marko Matić smatra da je Gadioova odluka potpuno logična, s obzirom na to kakva je ozbiljnost dokaza sa kojima je bio suočen.

- Dokazi pokazuju da je bio deo međunarodnog lanca korupcije. Ostaje da se vidi da li će tužilaštvo SAD biti zainteresovano da proširi istragu i na Jeremića. Ako se pokaže da Jeremić nije imao transakcije u SAD, naši istražni organi trebalo bi da se obrate američkim zahtevom da im se ustupe svi dokazi koji se tiču Jeremića. U suprotnom, postoji opasnost da sve završe u fiokama američkih tajnih službi koje bi to kasnije koristile za ucenjivanje Jeremića - upozorava Matić.

#Vuk Jeremić

'