AKTUELNO

Bivši ministar spoljnih poslova Senegala, šeik Tidijan Gadio, koga američki istražni organi terete da je zajedno sa bivšim ministrom Hongkonga Patrikom Hoom davao ogroman mito zvaničnicima visokog nivoa u Čadu i Ugandi, pušten je iz pritvora uz nagodbu da otkrije sve detalje iz ove korupcionaške afere, saznaje Informer. U velikom problemu mogao bi da bude i Vuk Jeremić zbog zajedničkih poslova sa ovom dvojicom muljatora.

Prema saznanjima Informera, šeik Gadio će biti svedok u procesu koji se vodi protiv Patrika Hoa, zbog čega bi u velikom problemu mogao da se nađe i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Prema informacijama iz američkog pravosuđa, ti dokazi ne vode samo do azijskog tajkuna već i do njegovih saradnika koji su bili na visokim položajima u svetskoj politici, među kojima je svakako i Jeremić kao predsedavajući GS UN! Upravo iz tog perioda datiraju prvi zajednički poslovi Hoa i Jeremića, koji su nastavljeni sve do Hoovog hapšenja novembra prošle godine.

SAD su oslobodile bivšeg senegalskog ministra spoljnih poslova jer su postigli sporazum čiji detalji nisu obelodanjeni. Kako izvor navodi očekuje se da šeik Gadio svedoči na suđenju protiv Patrika Hoa već u novembru.

Foto: Tanjug

Ho je uhapšen u Njujorku u prošlog novembra, a kasnije optužen da je američkim zvaničnicima u Africi ponudio mito od 2,9 miliona dolara (22,8 miliona dolara) za unapređenje prava nafte i razvoja u Ugandi i Čadu za CEFC China Energy iz Šangaja.

Američki istražni organi su utvrdili da su Ho i bivši senegalski ministar inostranih poslova Šeik Gadio ponudili ogromne mito zvaničnicima visokog nivoa u Čadu i Ugandi kako bi osigurali povoljan naftni posao za kinesku državnu energetsku kompaniju.

#FBI

#Korupcija

#Vuk Jeremić

'