AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je ideja razgraničenja na Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada jedina i ocenio da ga brine manjak predloga rešenja koja mogu biti prihvatljiva za obe strane.

Dačić je kazao da ideja razgraničenja tek treba da bude predmet razgovora, a da je Srbija došla do toga da strani akteri kao što su SAD, Rusija, Italija, Francuska i Evropska unija promene mišljenje i podrže traženje mirnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da Nemačka i Velika Britanija sada podržavaju stav da nema menjanja granica, i upitao od kada se taj stav koristi, pošto ga nisu imali kada je proglašena nezavisnost Kosova.

- Princip koji je važio u međunarodnoj zajednici je da se grance ne mogu menjati silom. Ko ovde priča o sili, pričamo o dogovoru i potrebi da se postigne rešenje - kazao je Dačić.

Dačić je na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" rekao da je Srbija daleko od detalja sporazuma sa Prištinom, ali da je "sama ideja da se razgovara dobra".

- Kosovo i Metohija su glavni bezbednosni izazov za Srbiju iz kojeg proizizilaze mnoge konkretne bezbednosne pretnje. Kada je terorizam u pitanju, želim da napomenem da je sa tog prostora najviše boraca Islamske države, tu je organizovani kriminal, ali i ugroženost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić u obraćanju na konferenciji.

Po njegovim rečima, iako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, Srbija je spremna da traži kompromisno rešenje sa Prištinom i da je tome potpuno posvećena.

On je dodao da je za Srbiju posebno važna uloga NATO misije Kfora na Kosovu i kazao da se nada da će ta misija ostati.

- Uvereni smo da će biti uvažen naš stav da smo protiv transformacije takozvanih kosovskih snaga u vojsku, a posebno cenimo garancije NATO da te snage neće imati pristup severu Kosova bez saglasnosti Kfor -, kazao je Dačić.

#Ivica Dačić

'