AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pitanje razgraničenja Srbije i Kosova nije nova ideja i da je o njoj predsednik Aleksandar Vučić govorio još pre godinu dana javno, a ne "po ćoškovima ili tajnim sastancima".

- Istovremeno sam rekao da u dijalogu koji je prekinit ta tema nije ni započeta ni razrađivana ali sam rekao da smo otvoreni za sve druge predloge i kompromise koji dolaze. Da li ste vi čuli za neki predlog, da li ste čuli da je neko nešto predložio? I sada pošto znate da o tome govorim već 10 godina, zanimljivo je da juče i danas na istu temu se slažu Dveri, Vuk Jeremić, Ramuš Haradinaj, Sanda Rašković, neki analitičari - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je kazao da su to ljudi iz vremena Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, odnosno iz vremena kada je donet Ustav u čijoj preambuli stoji KIM, kao i da je iz tog vremena "u amanet" ostavljeno proglašenje nezavisnosti Kosva.

- Pa sada ti mene pitaju da li je to (razgraničenje) u skaladu sa Ustavom. Neka odgovore meni na pitanje šta ste vi uradili u odbrani Ustava 2008. godine, kada je prioglašena nezavisnost, kada je okupiran deo naše teritorije, šta ste uradili da li ste pokrenuli vojsku, šta ste uradili. Milošević je ratovao za Kosovo, a vi ste zapalili ambasade i poslastičarnice goranaca. I to vam je odbrana Ustava. što niste prioglasili okupaciju Srbije - upitao je Dačić.

On je dodao da je u vreme Koštunice i Tadića sudu u Hagu predato da oceni jednostaranu nezavisnost, kao i da je nemačkoj kancelarki Angeli merkel obećano da se nakon izjašnjavanja suda u Hagu o tome neće raspravljati.

- Postavili ste loše pitanje slučajno ili namerno, ja mislim više namerno jer je postavljeno da se oceni deklaracija da li je u skladu sa međunarodnim pravom, a ne da li je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom. Tu odluku suda danas koriste na svakom mestu predstavnici Prištine i međunarodnih organizacija - rekao je Dačić.

On se zapitao i ko je prebacio pregovore u Brisel - da li je to bila ta vlast i ko je u tim pregovorima razgovarao o granici.

- Sećate se da su Srbi tada palili kontejnere na administrativnoj liniji. 84 zemlje su priznale Kosovo u vreme njihove vlasti. Za vreme mog mandata 9 zemalja je priznalo, a 13 povuklo priznanje i vi ćete sada meni da pričate da ja izdajem Kosovo. Na pogrešnu stranu ste se usmerili. Šta ste vi uradili za to. Milošević se bar borio, ostavio rezoluciju 1244, a šta ste vi ostavili - nezavisnost, priznanje 84 zermlje, mišljenje suda u Hagu. Ništa, ostavili ste ništa, ostavili ste Srbe u srpskim sredinama - rekao je srpski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se vidi šta je realno i naveo da Srbija ima više stavova i pozicija.

Kako kaže, naša zvanična pozicija je rezolucija 1244 i stav u Ustavu - da je to Pokrajina Srbije.

- Haradinaj se sada buni protiv ovoga što sam rekao a buni se i Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Dveri. Što nisu poveli ove iz Dveri sada u Brisel. Đilas je otišao u Skoplje i hvali Prespanski sporazum. Da li je Prespanski sporazum u skladu sa ustavom ili je on morao da se menja. Jel prvo potpisan sporazum pa je menjan ustav. Hoćemo li mi da pravimo kompromise ili ne. Dajte da pravimo rešenje - rekao je Dačić.

On je dodao i da nije toliko inteligentan već je tu ideju prepisao od Zorana Đinđića.

- Što ne rekoste za njega da je izdajnik. Pa vi njegovu sliku držite u kancelarijama, a sada napadate Vučića i mene. Ja stojim na stanovištu bez obzira o kome se radi - vi ste bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost. Zamislite da sada to neko uradi dok smo Vučić i ja na vlasti a da mi ništa ne preduzmeno - rekao je on.

On je dodao i da opozicija sada ima obraza da kaže da se izdaju interesi Srbije navodeći da se niko nije setio da čestita nakon što je Burundi povukao priznanje.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Ustav

#nezavisnost

'