AKTUELNO

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova, rekao je da Hašim Tači sigurno neće posetiti Preševo, i da je to vest kojom se skretala pažnja sa posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosmetu.

- On sigurno neće posetiti Preševo. Zato što je to bila lažna vest koja je bila objavljena da bi skrenula pažnju sa uspešne posete predsednika Vučića. U istom momentu se potvrdilo da je to laž, zato što nema zahteva za odobravanje njegove posete, a sa druge strane pomenuo je da će doći sa komesarom Hanom. Mi smo odmah zvali komesarov kabinet i saznali da je on tada u Strazburu, tako da je to jedna velika laž - kazao je Dačić za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, sam Tači je juče na jednom sastanku rekao da problem za njegov dolazak predstavlja presuda i poternica, i to je tačno.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da misli da je poseta ostvarila svoj cilj i da se jasno vidi politika Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- To je i jasno iz našeg dosadašnjeg nastupa, ali je bilo bitno da se to izgovori na samom Kosovu i Metohiji. Sad su svi videli da postoji naša iskrena želja da se dođe do trajnog rešenja koje se zasniva na kompromisu Srba i Albanaca. Da bi se došlo do tog kompromisa treba da se vodi dijalog i da se stvara jedna atmosfera u društvu i kod nas i kod njih, da svi žele dogovor, i okretanje pozitivnoj agendi za budućnost - istakao je Dačić.

On je naglasio da Srbija neće okrenuti leđa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji.

- Mislim da, bez obzira na to da li će toći do nekog trajnog rešenja, ili ne, mi treba da nastavimo sa tom politikom da pomažemo ovih deset opština u kojima većinu čine Srbi i zato je bitno da se njegov govor odnosio i na ekonomiju i stvaranje uslova da Srbi tamo žive - kazao je Dačić.

Kako dodaje, Srbiji je cilj da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji, jer ako nema Srba, nema ni srpskog Kosova, tu nema dileme.

- Mislim da je poseta ispunila svoj cilj, to se vidi i po reakcijama albanske strane, oni očigledno nisu mogli da podnesu Vučićeve poruke. Međunarodna zajednica je podržavala da Vučić ide na Kosovo upravo zbog poruka koje je izneo, i od njihove strane ima dobrih reakcija. Sa druge strane, uvek se javljaju oni kojima smeta što je Vučić otišao na Kosovo i sada izmišljaju stvari u njegovom govoru - rekao je Dačić.

Pričajući o Gazivodama, Dačić je rekao da je Srbija u Gazivode uložila svaki dinar i da se nalazimo u apsurdnoj situaciji.

- Srbija je za ovih petnaestak godina vratila skoro pola milijarde dolara kredita koje je Kosovo iskoristilo. Zašto? Zato što Srbija smatra Kosovo delom Srbije, i oni se ne bune što je tako, kada treba da plaća, ali onda nema veze što smo mi finansirali, to je njihovo - istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji više realnosti.

- Jedna realnost je realnost Srba koji žive na severu Kosova, a druga su Srbi koji žive u enklavama - ocenio je Dačić.

Komentarišući posetu Rona Džonsona i odnose Srbije i Amerike, Dačić je rekao da se pokazalo da je potpuno promenjena pozicija SAD-a, u tom smislu da se daje mogućnost da se dođe do, kako oni kažu, kreativnog rešenja koje bi donelo neki trajni mir.

Foto: TvPink Printscreen

- U tom smislu na Džonsona treba gledati kao na čoveka koji je u bliskim odnosima sa Vesom Mičelom, i oni su zajedno na tome radili. Naš je interes da uspostavimo što bolje odnose sa SAD-om - rekao je Dačić i dodao da ruska pozicija jača poziciju Rusije.

- Srbija bez Rusije, u ovom trenutku, nema jaku poziciju u UN, jer ulazak Kosova u UN ne sprečava Srbija, već Rusija i Kina time što će staviti veto u savetu Bezbednosti. Ako želimo da radimo da Kosovo ne uđe u Interpol, da ne uđe u UNESCO, mi to ne možemo bez Rusije - ocenio je Dačić.

Povodom poređenja Miloševićevog govora na Gazimestanu i Vučićevog u Kosovskoj Mitrovici, Dačić je rekao da ti govori ne mogu da se porede.

- Neprimereno je da se porede ti govori, jer je potpuno drugačiji istorijski kontekst u kojima su govori održani - kazao je Dačić.

#Aleksandar Vučić

#Ivica Dačić

'