AKTUELNO

Vreme je da se kosovski predsednik Hašim Tači probudi iz fatamorgane jer Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Hašim Tači "očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu" naveo je Dačić.

"Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći", poručio je Dačić, saopštio je MSP.

Tači je u intervjuu za "Glas Amerike" na albanskom jeziku, upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, odgovorio:

"Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, je je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosova ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u "statusu kvo", moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo".

#Hašim Tači

#Ivica Dačić

#Kosovo

'