AKTUELNO

Odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Boris Vuković, istoričar Saša Adamović i Mišel Zubenica iz Centra za proučavanje globalizacije, složili su se da Srbija ima jedinstvenu priliku da se mrdne sa mrtve tačke.

- Često smo skloni tome da reagujemo na prvu loptu, pa je tako bilo i kada je predsednik Vučić izašao sa ovom idejom razgraničenja, ali ja sam uvek za to da prvo pogledamo reakciju naših neprijatelja. A oni su svi skočili i vrlo negativno reagovali na tu ideju. Sada se odjednom vidi da sve te granice na Balkanu koje su uspostavljane na jedan krvavi način pri raspadanju jedne države, ne smeju da se diraju, da se gledaju kao svete, ali nekako srpske granice uvek mogu i moraju da budu dovedene u pitanje - rekao je Adamović.

Kako kaže, kad god smo najavljivali neku mogućnost da promenimo Ustav, obavezno je, kako kaže, iz Brisela stizalo obaveštenje i preporuka da se ni po koju cenu ne sme dirati u na primer, autonomiju Vojvodine.

- Danas imamo jedan paradoks, gde se Srbija krivi da je kriva za ratne sukobe, da je agresorska zemlja, da je kriva za sve ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Samo ne kažu da su Srbi iz svih tih bivših republika proterani, da ih gotovo više nema, a jedino je Srbija zadržala tu multietničku sliku, gde su nacionalne manjine - rekao je Zubenica.

On je prokomentarisao aktuelnu temu oko razgraničenja Kosova i Metohije i izjavio da mu nije jasno kako ljudi ne shvataju da su analize pokazale, da bi ukoliko bi se desilo i ako bi se podela Kosova realizovala, to bi, kako kaže, bio prvi uspeh i da bi nešto dobili u 21.veku što se tiče teriterijalnog smisla.

- Ne vidim povezanost ovih iz inostranstva što kritikuju, jer znaju da bi Srbija nešto dobila. Ali ne razumem da imamo glasove iz Srbije koji se protive takvoj opciji, ali bez ideje i alternative toj opciji. Mi znamo da danas ne kontrolišemo teritoriju južno od Ibra, možemo nešto da ostvarimo bar što se tiče četiri osobe na severu Kosova - rekao je Zubenica.

Kako kaže, veliki je pritisak međunarodne zajednice od 1999.godine, da se Srbija povuče sa tog dela Kosova, ali sve ove godine mi to ne dozvoljavamo.

- Ovo je sada jedinstvena prilika da se mrdne sa mrtve tačke. Ko će posle da odgovara i da garantuje za ove ljude na severu Kosova ako Albanci ponove martovski pogrom. Po njihovim predlozima sada držimo glavu kao noj u pesku i da nam ništa ne ostane. To je očigledno i cilj Haradinaja i zato su besni kada je reč o pomaku Srbije - rekao je odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Boris Vuković.

#Kosovo i Metohija

'