AKTUELNO

Direktor dnevnog lista "Srpski telegraf" Saša Milovanović ocenio je da se rešavanje kosovskog pitanja ubrzava.

- Činjenica je da se pitanje Kosova malo više ubrzava i da će Amerika pokušati da nađe rešenje i da proba da se postigne nekakav trajni mir, ako je to moguće s obzirom na sve što se dešavalo između nas i Albanaca – kaže Milovanović za Novo jutro TV Pink.

On dodaje da sve što lažna država Kosovo radi, pokazivanje mišića i takse, ona ne radi sama.

- Imali smo izjavu Haradinaja koji je bukvalno rekao da ako im Amerika kaže da skoče u bunar, oni će da skoče. Priče oko razgraničenja su sve veće i pitanje je kako će se to do kraja odvijati. Ono što je činjenica je da između srpske i albanske strane još uvek nema dogovora, nema pregovora, nema dijalog – izjavio je Milovanović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Amerika polako daje rok da se do kraja godine reši kosovsko pitanje, u smislu obezbeđivanja trajnog mira i toga da Srbija dobije nešto.

- Srbija trenutno nema ništa, ima otetu teritoriju. Kada se na sto stavi bilo kakav plan, onda će narod morati da kaže šta misli o tome, a to je suštinska stvar. Šta građani budu hteli, to će biti takvo – ocenio je Milovanović.

Milovanović naglašava da se aktuelna vlast uzela u koštac sa kosovskim problemom.

- Kada pogledate opoziciju, imali ste gospođu Jerkov, Đilasa, koji kažu da njih Kosovo ne zanima. Oni isti koji su napravili granicu između Srba i Srba kažu da ih Kosovo ne zanima – istakao je Milivojević.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije prof.dr Dejan Miletić rekao je da su za dogovor potrebne dve strane i da ispada da je Srbija u ovom procesu kvalitetniji saveznik Amerike, bego što su Albanci sa Kosova i Metohije.

- Teško je razumeti sve te i njihove ideje, ako ovakvo rukovodstvo Albanaca predstavlja tu drugu stranu. Ono što su Haradinaj, Tači, Veselji radili je jedna šarada i ružna slika međunarodnih odnosa, gde se ne poštuju ni međunarodni ugovori ni dogovori, a kamoli izgradnja poverenja – kazao je Miletić.

Foto: TvPink Printscreen

On dodaje da je situacija takva da se taktitički pristupa celoj priči.

- Sa ovom garniturom ljudi, koji su pogazili sve, 19. aprila je šest godina od Briselskog sporazuma, a od ZSO nema ništa. Sa albanske strane nije izvršeno ništa od stvari koje su bile potrebne – podvukao je Miletić.

Prema njegovim rečima, trećina budžeta lažne države Kosovo pokrivena je od strane fondova Evropske unije.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Dejan Miletić

#Saša Milovanović

'