AKTUELNO

Sagovornici Novog jutra u rubici Prelistavanje štampe na Televiziji Pink saglasni su da nova administracija u SAD ima racionalni stav po pitanju rešavanja kosovskog problema, kao i da Amerika neće imati ništa protiv da se dve strane dogovore, ali i da predsednik Alkesandar Vučić mora da iskoristi tu priliku kako bi došli do rešenja koje održivo za Kosovo.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković rekao je da je predsednik Aleksandar Vučić na Forumu u Austriji imao sjajan nastup i da se po tome, kao je istakao, jednostavno vidi da Srbija sada ima mogućnost da u narednih nekoliko meseci, problem Kosova koji traje više decenija, reši na način koji je održiv.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Rešenjem će se obezbediti naš razvoj, naše zemlje, narednih 100 godina. Ono što je veoma pozitivno za nas, jeste što je konačno i američka administracija, odnosno ljudi iz kabineta predsednika Trampa, konkretno savetnik za nacionalnu bezbednost, u Ukrajini izjavio da Amerika neće imati ništa protiv da se dve strane dogovore. Ovo smatram jedinstvenom prilikom za našu zemlju i siguran sam da će predsednik Vučić da iskoristi tu priliku kako bi došli do rešenja koje održivo, koje je povoljno, pogotovo za naš srpski narod na teritoriji Kosova i Metohije. I na taj način ćemo obezbediti mogućnost da oni budu bezbedni. Da tamo može da se investira i naravno za budućnost za celu Republiku Srbiju i sve naše naše građane na dugi rok - rekao je marinković i dodao:

Dakle, to je jako značajno i smatram da svi i politički činioci, ne samo mi koji smo članovi vladajuće koalicije treba da stanemo iza predsednika Vučića koji upravo zbog tih liderske sposobnosti i veza koje je lično napravio i sa američkom administracijom, ali i sa drugim važnim donosiocima odluka na globalnoj sceni, došao do ove prilike koja zbog celih dešavanja generalno globalnih i u samoj Americi, moramo da iskoristimo što pre, jer smo svesni toga da kampanja za izbore za predsednika Amerike već počinje sutra je. Znači 2019. godine će krenuti ta kampanja i bojim se da ako nisi koristimo tu ovu priliku koji imamo sada da ćemo biti u drugom planu pošto postoji mnogo većih globalnih problema za velike sile – ističe Marinković i dodaje da je ambasador Velike Britanije u Srbiji, zemlje koja ima drugačiji stav u odnou na SAD, dobio pravi odgovor od predsednika Vučića.

- Ono što je suština, a rto sam govorio vipše puta, da je adresa za rešavanje problema na Balkanu da je to prvenstveno Vašington. Predsednik Vučić je pokazao da svojom kredibilnom spoljnom politikom čuva i integritet i suverenitet naše zemlje i naravno kredibilitet naše zemlje na geopolitičkoj areni, i naravno da mi ne možemo da prihvatamo takvu vrstu diktata i mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje. Možemo da prihvatimo dijalog, možemo da prihvatimo ravnopravnost i to imamo od najveće sile na svetu. Imamo od Ruske Federacije, imamo od Kine. I zašto bi sada mi dozvoljavali, i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva ovde je dobio pravi odgovor od predsednika Vučića: „Imate vi mnogo većih problema. Pustite nas i Albance da se dogovorimo o održivom rešenju.“ Mi moramo da vodimo dijalog sa njima i da se dogovorimo dugoročnom miru.

Prema njegovim rečima, predsednik je to na Forumu i rekao.

- Mi smo dve najbrojnije nacije ovde na teritoriji zapadnog Balkana i mi moramo da se dogovorimo o tome kako ćemo živeti jedni pored drugih u narednom periodu, i kako ćemo obezbediti bolji život za naše građane – zaključio je Marinković.

Prema rečima Aleksandra Apostolskog iz Politike ne treba podsećati o tome koliko je Klintonova administracija bila naklonjena Prištini.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Kada je Tramp formirao novu administraciju i kada je postavio gospodina Boltona za savetnika za Nacionalnu bezbednost, iskreno ja se seća koliko je on bio protiv nezavisnosti Kosova i koliko je upozoravao tada - vidovito i proročki, rekao bih, na to kako može da izazove domina efekat i razvoj septičkih pokreta širom Evrope. Sumnjao sam da će imati vremena da se bavi Kosovom s obzirom na krizu u Severnoj Koreji, Iranu i Siriji. Očigledno je da on nije zaboravio pitanje Kosova – rekao je Apostolovski, dodavši da se čini da trenutno geopolitičke okolnosti zaista pružaju priliku da se konačno dođe do do pomirenja, ako ne pomirenja ono bar dogovora Srba i Albanaca da zaista prekinu viševekovni konflikt.

Novinar dnevnog lista Večernje novosti Rade Dragović rekao je da smo svedoci svojevrsne racionalizacije kosovskog problema, koji predsednik Republike pokušava da izvede.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Međutim moramo biti svesni i pred sobom i pred i pred svima da to nije, i svakako neće biti jednostavan proces, niti nešto što se može lako objasniti. Srpski narod prema Kosovu, bez obzira na one situaciju na terenu, ima jednu jaku dozu tog nekog imaginarnog, emotivnog osećaja koji će svakako morati da bude uključen u bilo kakav budući neki raspored. Svako ko se bavi Kosovom mora da računa na taj aspekt – kazao je Dragović i dodao da je racionalizacija dobra posebno ako vodi jednom smirivanju tenzija i stabilnosti.

#Aleksandar Vučić

#Televizija Pink

'