AKTUELNO

Sagovornici "Novog jutra" saglasni su da se stav Sjedinjenih Američkih Država prema Kosovu neće menjati i da je krajnji cilj da naša zemlja prizna nezavisnost ove lažne države. Ipak, kako ističu, predsednik Vučić neće pristati na pritiske i ucene, poput onih koje je u Prištini izrekao Palmer, i nastaviće da se bori za pronalazak kompromisnog rešenja.

Govoreći o izjavi američkog državnog sekretara za zapadni Balkan, glavni urednik srpske redakcije Sputnik Ljubinka Milinčić, kaže da bi Metju Palmer trebalo da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pokaže ovlašćenja od Evropske unije kojima ima dozvolu da zastupa njene stavove što je, kako se čini, radio sve vreme tokom posete Prištini.

- Ako ne pokaže ovlašćenja, onda njegove izjave na tu temu imaju istu težinu kao da sam ih ja izrekla. Palmer nije nevažna ličnost, naprotiv, jako je važno ono što govori i mislim da nam predstoji jedan težak period – kaže Milinčić. Na sastanku sa Vučićem, kako ocenjuje, Palmer neće odstupiti od svog stava.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovaj sastanak, kako kaže, omogući će nam da “prestanemo da gatamo” da li su Sjedinjene Američke Države za podelu Kosova ili ne.

Amerika od početka ima jasan stav da želi da Srbija prizna Kosovo, a to što povremeno umotaju tu priču u šarenu foliju rečima da se dogovorimo sami i da će taj dogovor biti podržan, iza toga uvek stoji “dogovorite se, ali onako kako mi želimo”. Palmer je, čini mi se, došao da nam to sve još jednom potvrdi – kaže Milinčić za “Novo jutro”.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, ocenjuje da je Palmer iz Prištine poslao tri poruke: da Amerika isključivo insistira na priznanju, da traži da to bude brzo i da nema razumevanja za stavove Srbije, ali ima za stavove Prištine.

- Možemo očekivati da će u narednom periodu Amerika nastupati sa pozicije sa koje ima nameru da nastupa i Priština, a to je pozicija maksimalističkih zahteva: priznanje i ništa više – kaže Milivojević. Ističe da se slaže sa Milinčić po pitanju EU, jer SAD nisu članica i pristupanje Uniji zavisi isključivo od Evropskog saveta i zemalja članica. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je Amerikancima očigledno važno da se pitanje Kosova reši brzo, efikasno i na liniji njihovih strateških interesa. 

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti kaže da će Palmer i Vučić sigurno imati deo dijaloga iza zatvorenih vrata, koji treba sačekati za dalje komentarisanje ove teme.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sačekao bih taj sastanak, jer jedno je šta se govori u medijima, a drugo su pokušaji da se razmekša situacija. Sigurno je da Vučić neće pristati ni na jedan ustupak koji bi ponizio Srbiju, a uverili smo se da on nije čovek koji podleže pritiscima i ucenama. Mislim da će nakon razgovora situacija biti mnogo jasnija – ocenjuje Dragišić. Podseća da su SAD vratile pitanje Kosova na sto i smatra da se pregovori neće okončati tako što će Srbija biti ponižena i neće dobiti ništa – ocenjuje Dragišić. 

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

#Zoran Dragišić

#Zoran Milivojević

'