AKTUELNO

Urednik medijske mreže „Antidot“ podseća da se jedan od lidera opozicije nekada zalagao za ono što danas smatra najgorim mogućim rešenjem za KiM. Gosti "Novog jutra" saglasni su da oko najvažnijeg nacionalnog pitanja nema političkog jedinstva, što je neodgovorno i ne dovodi do neophodnog konsenzusa za rešenje.

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti kaže da proces oko KiM traje vek unazad i ne treba ga zbrzavati i donositi rešenja preko kolena.

- Proces dolaska do nekakvog rešenja biće okončan kada se dve strane saglase oko kompromisa. Dok nema saglasja, rešenja neće biti. Ne postoji mogućnost da Srbija pod pritiskom prihvati rešenje koje se protivi njenim nacionalnim interesima. Nema rokova, pregovori traju, trebaće vremena i niko ne očekuje da se nešto dogodi preko noći - kaže Dragišić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Politički analitičar Branko Radun kaže da status kvo nije rešenje, a gore rešenje od statusa kvo je ono koje podržavaju neki iz opozicije. Raduju se tome jer smatraju da je to minus za vlast u Srbiji i da će dobiti neki politički poen. To su neke kratkoročne računice - kaže Radun za Pink.

- Recimo, Saša Janković kaže da treba pustiti Kosovo u UN, a vidimo da neki slave zbog stava Angele Merkel o tome da nema podele.

Podseća da je opozicija prepustila Kosovo Vučiću i izbegavala tu temu, što je neodgovorno s obzirom na ogroman problem koji država ima.

- Ne daju i nemaju svoje mišljenje i samo kritikuju. Više puta smo gubili pozicije na KiM jer nije bilo političkog jedinstva vlasti i opozicije. Stranci su uvek nalazili procep da tako oslabe poziciju - podseća Radun.

Foto: TV Pink

Glavni urednik medijske mreže „Antidot“ Marko Matić ističe da je naš situacioni okvir takav da sa jedne strane postoji izražena potreba i srpskog i albanskog naroda da dođe do nekog kompromisa zarad i naše i njihove budućnosti, dok sa druge strane postoji izrazito nerazumevanje te potrebe od određenih međunarodnih krugova, što je još gore, od nekih krugova unutar Srbije, naročito iz opozicije.

Pročitajte još: Lađević: Opozicioni liderčići privatno su podržavali ideju razgraničenja, a sada je odbacuju samo da bi prkosili Vučiću (VIDEO)

Nažalost, na opozicionoj sceni postoji izrazito licemerje kada je o Kosovu reč. Nikada nisu želeli da se bave ovom temom, videli su je kao priliku da Vučić slomi zube i da se oslabi i da na talasu istog nekada dođu na vlast. Svi iz okruženja Vuka Jeremića i Borka Stefanovića znaju, iako to nigde ne postoji zvanično, da je Jeremićev cilj bio, barem je tako on to nekada pričao, da natera kosovsku stranu da razgovaraju o podeli Kosova, odnosno o razgraničenju. Dakle, to je i njegov cilj bio dok je bio na vlasti. Danas priča kako je to najgore moguće rešenje, opasan presedan, a do pre nekoliko godina, zalagao se za isto to. Imamo krupno nacionalno pitanje oko kojeg ne možemo da sednemo za isti sto, a kamoli da se dogovorimo. Razumem da postoje ljudi koji su protiv razgraničenja, postoje argument “za” i “protiv” - kaže Matić.

Foto: TV Pink

Podvlači da, ako se albanska i srpska strana slože oko razgraničenja, niko ne bi smeo da se suprotstavi tome, jer ne bi došlo do nasilnog pomeranja granica.

#Kosovo

#Marko Matić

#Vuk Jeremić

'