AKTUELNO

Novinar medijske mreže "Antidot" Marko Matić ne veruje, kako kaže, da EU ima mehanizme da natera Albance sa KiM da ukinu takse.

-Mi znamo da oni imaju podršku koja dolazi od određenih struktura iz Vašingtona. Mislite li da je Haradinaj toliko moćan da odbije ono što mu čak i američki ambasador u Prištini zahteva? To je zato što sigurno ima podršku duboke države u Vašingtonu, a tosu veoma moćne strukture - ističe Matić.

Foto: TvPink Printscreen

Osvrćući se na izjavu LDP-a, Čedomira Jovanovića koji je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić najusamljeniji čovek kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, Matić se slaže.

- Sa jedne strane možete da razumete strane i albanske faktore koji štite svoje interese tako što miniraju dogovor, ali ne možete ih opravdati. Međutim, ako se vratimo unazad i prisetimo se dijaloga unutar naše zemlje vi vidite da je vladalo odsustvo bilo kakve spremnosti opozicije da učestvuje u njemu - podseća Matić.

Kako ocenjuje, veliki deo učesnika dijaloga pokazao je nespremnost da predloži sprovodljiva rešenja, već se to sve svelo na spisak lepih želja, koje mi možemo da želimo, ali to nije realno.

-Kada vidite kako je to sve bilo, uočavate da su svi počeli da peru ruke od tog problema, da su taj vruć krompir predali Vučiću u nadi da će polomiti zube rešavajući ga i da će na talasu njegove krivice oni da profitiraju - ocenjuje Matić.

-Tu vidite nepatriotski i neodgovorni odnos prema sopstvenoj državi. Kada su stranci protiv dijaloga oni imaju interes, šta je interes određenih političkih aktera u našoj zemlji da ne podrže dijalog, da ne podrže razumna rešenja i minimum koje Srbija može da dobije u postojećim okolnostima? - zapitao se on.

Predsednik centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje po pitanju ukidanja taksi i rešavanja kosovskog problema, da radi se o neodgovornom ponašanju rukovodilaca albanske zajednice na KiM.

Foto: TvPink Printscreen

-Međunarodna zajednica ima neke dvostruke standarde, ne reaguje na odgovarajući način, ne vrši dovoljan pritisak, šest meseci je prošlo i ništa se ne dešava, srpski narod nije kriv, čak je spreman i na kompromise - istakao je on.

-Imamo jedan ozbiljan proces u kome smo, za sve je potrebno dve strane, a Albanci očigledno dogovor nemaju u vidu. Oni kao da se šegače sa celom EU, dokle ide ta tolerancija EU i koja je korist lidera EU da tolerišu takvo ponašanje? - zapitao se Miletić.

#Dejan Miletić

#Marko Matić

'