AKTUELNO

Pozadina sumnjivih milionskih dolarskih iznosa koje su više svetskih kompanija u periodu od 2013. do 2017. godine uplaćivale na račune Vuka Jeremića sve više se rasvetljava.

U Antidotu ponavljaju da je Jeremić u vreme kada je bio predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija preko svog bliskog saradnika Emilija Lozoje direktno posredovao u korupcionaškom poslu između meksičkog PEMEX-a i CEFC naftne kompanije kineskog tajkuna Ji Đianminga.

Ova afera bila je jedna od glavnih tema tokom izborne kampanje u Meksiku. Tek izabrani predsednik levičar Andres Obrodor najavljuje da će svi ugovori o energetskoj reformi biti provereni zbog eventualne korupcije i nezakonitosti.

Klupko u aferi Vuka Jeremića, njegovih finansijera i saradnika nastavlja da se razmotava. Zbog umešanosti u korupcionaški skandal ime Jeremića spominje se čak i u Meksiku, i to ponovo zajedno sa Emilijom Lozojom, kojeg je ranije tamošnji Specijalni tužilac doveo u vezu sa posredovanjem u davanju mita od deset miliona dolara bivšem predsedniku Meksika.

Foto: Antidot

Reč je o bivšem direktoru PEMEX-a, najveće meksičke naftne kompanije, koga Jeremić često naziva bratom.

- U 2012. godini Jeremićev saradnik Lozoja posredovao je između jedne brazilske infrastrukturne kompanije i tadašnjeg meksičkog predsednika, čoveka koji je sada izgubio, a zove se Nijeta. Lozoja je prosledio deset miliona evra tadašnjem predsedniku. Kada je to meksički Specijalni tužilac otkrio i obelodanio, on je naprasno smenjen od strane predsednika i njegove administracije, tako da je taj slučaj zataškan - istakao je Marko Matić iz Antidota.

Šanse da se sve razotkrije i razjasni ko je šta i za koga radio donosi novi predsednik Meksika, Andres Obrador.

On je odmah nakon proglašenja pobede najavio da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije i nezakonitosti.

Marko Matić dodaje da je Jeremić povezao meksičku PEMEX kompaniju sa kineskom kompanijom.

Foto: TvPink Printscreen

- Čovek koji je bio njegova glavna veza sa Meksikom i čovek koji je pregovarao u ime meksičke kompanije, Jeremić je posredovao u tim pregovorima, bio je učesnik pregovora u Hong Kongu. Pričamo o kraju marta 2013. godine i pitam se u kom svojstvu je on tamo bio - rekao je Matić.

Činjenica je da je Jeremić u Hong Kongu bio prisutan na pregovorima dve privatne međunarodne naftne kompanije, PEMEX-a i kompanije China Energy (CEFC). Tu se, ako kažu u Antidotu, sklapa dogovor o ulaganju četiri milijarde dolara u meksičke naftne izvore, u trenutku kada je to meksičkim zakonima zabranjeno.

Foto: Printscreen

- To će biti dozvoljeno godinu dana kasnije, ali očigledno je da je Jeremić u tom trenutku imao te insajderske informacije, da je njegov školski druga sa Harvarda, Lozoja, koji je u tom trenutku predsednik meksičkog naftnog državnog konglomerata, dakle, imao je te informacije da će zakon biti promenjen. Dakle, Jeremić posreduje direktno u korupcionaškom poslu i to sada postaje predmet istrage u Meksiku - objašnjava Matić.

Nakon toga, kako kažu u Antidotu, Jeremić je počeo da dobija novac, čak 5,3 miliona dolara.

Afera u koju su umešani Lozoja i Jeremić tema je za sve svetske medije, od Njujork tajmsa, Blumberga, Fajnenšl tajmsa, Gardijana, međutim, mediji koji se u Srbiji predstavljaju kao istraživački, o ovoj temi i dalje ćute, isto kao i sam Vuk Jeremić.

#Afera

#Vuk Jeremić

'