AKTUELNO

Marketinški stručnjak komentarisao je zajedno sa istoričarem Nemanjom Starovićem i novinarem Zoranom Ostojićem o aktuelnoj situaciji na KiM, provokacijama koje stižu od Hotija, kao i potencijalnom rešenju u razgraničenju KiM.

Govoreći o izjavi zamenika predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova Redžepa Hotija da bi podela podrazumevala da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije istoričar Nemanja Starović smatra da se ovde radi o "budalaštini i provokaciji". Podsetio je da smo ovakve izjave već imali i da je reč o nervoznoj reakciji.

- Pitanje razgraničenja kao da se nalazi blizu stola. Priština nema utemeljen argument kojim bi ovu opciju skinula sa stola i ukoliko se pozivaju na pravo na samoopredeljenje, želju da se njima ne upravlja iz Beograda, ne mogu da objasne kako Srbija nema to isto pravo. Hvataju se za priču o domino efektu da bi se pomeranje granica odrazilo na Makedoniju, Sandžak, Vojvodinu, što nema veze s vezom - kaže Starović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kada je reč o međunarodnoj zajednici koja ćuti, istorijčar kaže da smo morali da se naviknemo na to da se Prištini mnoge stvari praštaju i tolerišu.

- Čini mi se da je tehnički dijalog iscrpljen i da ulazimo u fazu podizanja uloga i dogovora o nekim velikim rešenjima koja nisu izgledna i izvesna, ali moramo da uložimo napor da ih postignemo - smatra istoričar.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je teško objasniti kako to Albanci ne žele da daju Srbima nešto što su oni konzumirali, a i Srbi i Albanci žele isto - da su svoj na svome.

- Hotijeva izjava je pretnja daljem komadanju Srbije - kaže Krstić.

Smatra da Vučić danas ima daleko mali prostor za delovanje nego svi njegovi prethodnici. Prostor je, kaže, širine oštrice žileta i po njemu predsednik gazi.

Foto: TV Pink

- Vučić pokušava da od izgubljene partije izvuče remi. Ne predaje se uprkos tome što protiv sebe ima Albance kojima se gleda kroz prste - kaže marketinški stručnjak.

Podseća da Albanci iza sebe imaju SAD i značajan deo domaće političke elite koja svesno ili nesvesno pomaže njima. Jedino dijalog, kako kaže, Srbiju drži u igri.

- Nadam se da će se Vučić u nedelju videti sa Tačijem jer to znači da je Srbija i dalje u igri. Pozdravljam ideju nastavka dijaloga, jer dokle god smo u njemu, u proaktivnoj smo poziciji i postoji šansa za rešenje - kaže Krstić.

Foto: TV Pink

Novinar Zoran Ostojić kaže da Hotijevu izjavu moramo posmatrati i iz ugla političke borbe na Kosovu, te da možda ne bi trebalo posmatrati je kao "budalaštinu".

- Pravno-obavezujući sporazum treba da reši i pitanje granica, zato se otvara ovo pitanje pred sporazum. Ne treba zaboraviti da smo Rezolucijom 1244 predali vlast na celoj teritoriji KiM i prema Rezoluciji nema razlike između severa i ostatka Kosova - kaže Ostojić za "Novo jutro".

Kako ističe, za 105 zemalja je ova priča završena i priča o razgraničenju je opasna i ponuda velike Albanije znači nestanak Srba južno od Ibra.

- Suština je da se spreči velika Albanija i sprečava se članstvom Crne Gore i Makedonije u NATO - kaže Ostojić.

Foto: TV Pink

Krstić kaže da je teško doći do rešenja koje bi iole bilo prihvatljivo, te da je u našem interesu da ima Srba, da žive bezbedno i da se proterani vrate.

- Druga stvar je da se zaštiti imovina. Imamo i interes tržišta, budući da je KiM izuzetno dragoveno tržište za Srbiju, što je važna stavka za budžet - kaže marketinški stručnjak.

Kako dodaje, treba rušiti zidove između Srba i Albanaca jer je srpski bazični interes prodaja i protok robe na teritoriji KiM.

#Kosovo

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

'